Η ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών-αναδιάρθρωση και εξυγίανση επιχειρήσεων στο δρόμο της ανάπτυξης» έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, με τη συμμετοχή ειδικών και πλήθους κόσμου, οι οποίοι παρακολουθήσαν την εκδήλωση με την παρουσία τους είτε  ζωντανής μετάδοσης, μέσω διαδικτύου. Από την πλευρά  των κυβερνητικών αρμοδίων ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μίλησε για «σημαντικό ρόλο των μηχανικών στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου» και παρουσίασε αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις χρεών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Εκ μέρους του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη μίλησε η Κερασίνα Ραυτοπούλου, πρώην εκπρόσωπος του δημοσίου στο ΤΧΣ, συνεργάτης της Αντιπροεδρίας, η οποία παρουσίασε αναλυτικά το πλέγμα δράσεων, που όπως είπε έχει θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή για να επιλυθεί τον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν υπέρ οκταπλασσιαστεί και ανέρχονται πλέον άνω των 100 δις ευρώ. Η ίδια σημείωσε ότι η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ανοίγει παράλληλα μεγάλο πεδίο επαγγελματικών δραστηριοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «ανοίγονται δουλείες για τις εκτιμήσεις ακινήτων και εξ αντικειμένου ανοίγονται δουλείες και για τους μηχανικούς». Στις εργασίες της Ημερίδας του ΤΕΕ πήραν επίσης μέρος εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Κ. Κόλλιας πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας και ο Ν. Κανελλόπουλος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, στον οποίο συμμετέχουν το ΤΕΕ και άλλοι επιστημονικοί, επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ μηχανικών, δικηγόρων, στελεχών επιχειρήσεων και των ομιλητών. Τα πρακτικά με τις ομιλίες των εισηγητών και το διάλογο που ακολούθησε θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο εδώ.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα κύρια σημεία των τοποθετήσεων όλων των εισηγητών, που παρατίθενται στο δελτίο τύπου.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατήγγειλε ότι:

-Το Υπουργείο Οικονομίας δείχνει μία επίμονη στάση να αφήσει το ΤΕΕ έξω από τη διαδικασία των εκτιμητών ακινήτων

-Για 300.000 έως 400.000 υποθέσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξακολουθούν να  υπάρχουν λιγότεροι από 600 πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων

-Το ΤΕΕ έχει κάνει εδώ και 1,5 χρόνο, σημαντική προσπάθεια και αίτηση διαπίστευσης του ΤΕΕ, για να πιστοποιεί εκτιμητές ακινήτων. Και η Πολιτεία το αρνείται.

«Η εκτίμηση του ακινήτου δεν μπορεί να παραμείνει ένα κλειστό επάγγελμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, απευθύνοντας χαιρετισμό στις εργασίες της ημερίδας του ΤΕΕ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καταγγέλλοντας παράλληλα  ότι «αυτήν τη στιγμή το Υπουργείο Οικονομίας δείχνει μία επίμονη στάση να αφήσει το ΤΕΕ έξω από τη διαδικασία των εκτιμητών ακινήτων», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι τουλάχιστον παράξενο», ζητώντας την συμβολή της πολιτείας και της κυβέρνησης για την άμεση επίλυση του θέματος των εκτιμήσεων ακινήτων. Με αφετηρία το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες, από τις 3 Αυγούστου 2017 ξεκινά η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, διαδικασία, στην οποία,  όπως είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναμένεται να ενταχθούν 300.000 έως 400.000 υποθέσεις, στη χώρα εξακολουθούμε να έχουμε λιγότερους από 600 πιστοποιημένους εκτιμητές για το σύνολο αυτών των υποθέσεων. «Το ΤΕΕ έχει κάνει εδώ και 1,5 χρόνο, σημαντική προσπάθεια και αίτηση διαπίστευσης του ΤΕΕ, για να πιστοποιεί εκτιμητές ακινήτων. Και η Πολιτεία το αρνείται» είπε ο Γ. Στασινός και επισήμανε ότι: «Στη χώρα, που συζητάμε συνέχεια κατ΄ απαίτηση των δανειστών για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ειδικά για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, που περιλαμβάνει 110.000 επιστήμονες χωρίς δουλειά και συζητάμε αν είναι ανοιχτό ή όχι, έχουμε ταυτοχρόνως λιγότερους από 600 πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων». Αναφερόμενος στη στάση του υπουργείου Οικονομίας ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τόνισε ότι το θέμα της διαπίστευσης του ΤΕΕ ώστε να πιστοποιεί εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει άμεσα να λυθεί. Ο Γ. Στασινός, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε το ΤΕΕ να το δει καλοπροαίρετα αλλά έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση  λέγοντας ότι: «Ελπίζω τις επόμενες μια, δυο, τρεις εβδομάδες, το θέμα να λυθεί, αλλιώς θα σηκώσουμε τους τόνους. Διότι δεν μπορεί να παραμένει κλειστό επάγγελμα η εκτίμηση του ακινήτου».