Ποιον αφορά;

Σε ποιους απευθύνεται η Διαμεσολάβηση και ποιoν αφορά

Η Διαμεσολάβηση απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να διευθετήσουν τη διαφορά τους σε ένα περιβάλλον ήρεμου διαλόγου και παραγωγικής συζήτησης, ειρηνικά και πολιτισμένα και εκτός δικαστικών αιθουσών (εφόσον έχουν ξεκινήσει ήδη από τα μέρη δικαστικές ενέργειες, πράγμα, το οποίο δεν είναι βεβαίως απαραίτητο). Απευθύνεται σε όσους έχουν ταλαιπωρηθεί εξαιτίας είτε μίας απλής αντιπαράθεσης με το άλλο μέρος είτε μίας ψυχοφθόρας αντιδικίας, που δύναται να τους έχει εξαντλήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι επόμενο για αυτούς να ενδιαφέρονται να μάθουν τα πλεονεκτήματά της Διαμεσολάβησης, ώστε να εξετάσουν τα περιθώρια επίλυσης της διαφοράς τους με την άλλη πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, η ενημέρωση και η γνωριμία των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων με το θεσμό είναι πρώτιστης σημασίας και είναι γεγονός ότι όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με το θεσμό της Διαμεσολάβησης (και με την προϋπόθεση ότι η διαφορά τους είναι επιδεκτική Διαμεσολάβησης), την προτιμούν ως τρόπο επίλυσης.

Σε ποιους τομείς της ζωής χρησιμεύει η Διαμεσολάβηση

Το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων, που οδηγούνται στη Διαμεσολάβηση, είναι οι αστικές και εμπορικές διαφορές, όπως π.χ. οικογενειακές (πλην του διαζυγίου, που κηρύσσεται υποχρεωτικά με δικαστική απόφαση. Οι διαφορές, ωστόσο, των συζύγων για τη ρύθμιση των περιουσιακών τους αποκτημάτων μπορούν να λυθούν με Διαμεσολάβηση.) Επίσης, ενδεικτικά, η Διαμεσολάβηση εφαρμόζεται και σε υποθέσεις εργατικές, μισθωτικές, κατασκευαστικές, προσβολής της προσωπικότητας (π.χ. από κάποιο δημοσίευμα), διαφορές για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κ.λπ.

Γιατί να δοκιμάσω να λύσω τη διαφορά μου με Διαμεσολάβηση

Διότι εντός μίας μόνο εργάσιμης ημέρας, τα ήδη ταλαιπωρημένα από τη διένεξη μέρη έχουν τη δυνατότητα, αποφεύγοντας τη δαπανηρή και ψυχοφθόρα διαδικασία των δικαστηρίων, να καθίσουν σε ένα τραπέζι ο ένας απέναντι στον άλλον, σε χώρο, που οι ίδιοι έχουν επιλέξει και να εξετάσουν τα περιθώρια επέλευσης μίας μεταξύ τους συμφωνίας, φυσικά πάντα με τη βοήθεια του Διαμεσολαβητή. Επιπλέον, πολύ σημαντικό κίνητρο, για να επιλέξει κάποιος να επιλύσει τη διαφορά του με Διαμεσολάβηση, είναι  η αρχή της εμπιστευτικότητας. Όλα όσα ειπωθούν σε αυτή τη διαδικασία ούτε αποκαλύπτονται αλλά ούτε και δεσμεύουν το ένα ή το άλλο μέρος, στην περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία.