Στο Πακιστάν, αλλά και στην Ασία γενικότερα, η διαμεσολάβηση αποτελεί έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τρόπο επίλυσης, εμπορικών κυρίως, διαφορών. Έτσι το γεγονός ότι Δικαστήριο της Λαχόρης παρέπεμψε, τρεις συνολικά, υποθέσεις σε διαμεσολάβηση αποτέλεσε κοσμοϊστορικό γεγονός στα δικαστικά χρονικά της χώρας.
Η μια από αυτές τις υποθέσεις επιλύθηκε φιλικά σε δύο μόλις ώρες, ενώ οι άλλες δύο είναι σε εξέλιξη. Υπολογίζεται ότι αυτό το τεράστιο άλμα θα μειώσει το βάρος των δικαστηρίων και θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο και χρήμα της επιχειρηματικής κοινότητας.
Μιλώντας στη Λαχόρη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την μια νέα εποχή για την επιχειρηματικότητα.
Επεσήμανε ότι το Επιμελητήριο είχε ήδη δημιουργήσει ένα κέντρο διαμεσολάβησης για εξωδικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών.
«Το κέντρο διαθέτει περισσότερους από 40 έμπειρους διαμεσολαβητές και με την υποστήριξη της δικαστικής εξουσίας θα είναι πιο αποτελεσματικό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι νομικές εξουσίες θα βοηθήσουν το κέντρο να επιλύσει τις διαφορές στα αρχικά στάδια για να μειώσουν το βάρος των δικαστηρίων.
Ο πρόεδρος του LCCI δήλωσε ότι το επιμελητήριο όχι μόνο κατέβαλε τις καλύτερες προσπάθειές για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα, αλλά συμπληρώνει επίσης τις κρατικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην οικονομική αναζωογόνηση της χώρας.
«Η συνεργασία μεταξύ του δικαστικού και του ιδιωτικού τομέα θα προχωρήσει πολύ» δήλωσε ο Πρόεδρος. «Έχουμε ήδη υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με διάφορα κυβερνητικά τμήματα, ενώσεις και επιμελητήρια στο Παντζάμπ».
Το κέντρο διαμεσολάβησης ιδρύθηκε το 2012 με στόχο την εξωδικαστική επίλυση εμπορικών και επιχειρηματικών διαφορών τόσο για τις τοπικές όσο και για τις αλλοδαπές εταιρείες.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες είναι σε καλύτερη θέση να διατηρήσουν μια υγιή σχέση μεταξύ τους. Επιπλέον, υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση για το νομικό σύστημα της χώρας.
Οι επιχειρήσεις τείνουν να προτιμούν την εξωδικαστική διαμεσολάβηση επειδή οι δικαστικές αποφάσεις χρειάζονται πολύ χρόνο.
Πηγή: https://tribune.com.pk/story/1371053/historic–decision–court–refers–three–cases–lcci–mediation/
Αφροδίτη Α. Μπλέτα
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, European Patent Attorney
Διαπ/μένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ και CEDR
Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών