Η προσπάθεια για μείωση του κόστους και του εμπορικού ρίσκου εκ μέρους των επιχειρήσεων, ήταν οι βασικές δυνάμεις πίσω από την ανάπτυξη της Διαμεσολάβησης τον τελευταίο χρόνο. Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους με μικρό κόστος και αποτελεσματικά, η Διαμεσολάβηση έχει γίνει μια πολύτιμη εναλλακτική λύση στις μακροχρόνιες και πανάκριβες δικαστικές διαδικασίες. Αν και δεν έχει φτάσει να έχει την αποδοχή που περιμένουν οι Διαμεσολαβητές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει ένα λαμπρό μέλλον.
Καθώς η εξάσκηση του επαγγέλματος επεκτείνεται, τόσο προσαρμόζεται και ο ρόλος του Διαμεσολαβητή: ξεκινά πλέον από τη στήριξη που παρέχει ο Διαμεσολαβητής στα μέρη κατά την προετοιμασία της Διαμεσολάβησης, βοηθώντας τα να κατανοήσουν πλήρως τη διαδικασία και φτάνει έως την πραγματοποίηση της Διαμεσολάβησης. Πολλοί Διαμεσολαβητές λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μέρη δεν καταλήγουν πλέον σε συμφωνία μέσα σε μια μέρα. Αντί για αυτό, τα μέρη χρησιμοποιούν τη διαδικασία για να διακρίνουν τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία τους, καθώς και τις επιλογές τους. Ακόμα και αν τα μέρη δεν επιλύσουν τη διαφορά τους με Διαμεσολάβηση, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν και τυχόν επιχειρήματα να τροποποιηθούν, με βάση την εμπειρία που τα μέρη απέκτησαν κατά τη διεξαγωγή της Διαμεσολάβησης. Ο ρόλος του Διαμεσολαβητή πλέον έχει εξελιχθεί ώστε να μην φροντίζει μόνο για την επίτευξη της συμφωνίας αλλά να βοηθά στο να χτιστούν οι διαδικασίες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Με λίγα λόγια, να διευκολύνει την επίτευξη διαλόγου ανάμεσα στα μέρη.
Το αυξανόμενο κόστος των δικαστικών διενέξεων είναι ένας βασικός παράγοντας της αύξησης της δημοτικότητας της Διαμεσολάβησης. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα είναι άλλοι δύο παράγοντες. Πολλοί ισχυρίζονται, επίσης, ότι στην εποχή της ταχύτητας του επιχειρείν, η δικαστική διένεξη είναι πλέον «εγγενώς αναποτελεσματική». Επίσης, η Διαμεσολάβηση μεταφέρει την ευθύνη της συμφωνίας πίσω στα μέρη, επιτρέποντάς τους να έχουν τον έλεγχο της διαδικασίας επίλυσης της διαφοράς.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μέλλον της Διαμεσολάβησης φαίνεται λαμπρό, κυρίως σε χώρες, όπως η Ινδία, που το δικαστικό σύστημα είναι κατακλυσμένο από υποθέσεις και υπάρχει αδυναμία γρήγορης επίλυσής τους.
Ο κύριος όγκος δουλειάς των Διαμεσολαβητών έρχεται από επαναλαμβανόμενη πελατεία και από παραπομπές από ευχαριστημένους πελάτες. Οι Διαμεσολαβητές έχουν παρατηρήσει ότι όταν ένας ιδιώτης ή μια εταιρεία εμπλακούν σε Διαμεσολάβηση, οι πιθανότητες να το ξανακάνουν στο μέλλον είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Τα κύρια κέντρα Διαμεσολάβησης εξακολουθούν να είναι οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κόνγκ.
Με το κόστος των δικαστικών διενέξεων να αυξάνεται συνεχώς, η Διαμεσολάβηση, σαν εναλλακτική μέθοδος επίλυσης διαφορών, είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος. Οι Διαμεσολαβητές είναι σίγουροι ότι οι πελάτες τους θα καταλάβουν ότι η Διαμεσολάβηση έχει νόημα, τόσο οικονομικά όσο και εμπορικά. Αυτή η όλο και περισσότερο αυξανόμενη συνειδητοποίηση θεωρούν ότι θα εξασφαλίσει στη Διαμεσολάβηση ένα λαμπρό μέλλον!
Πηγή: http://whoswholegal.com/news/analysis/article/33243/mediation-2016-trends/
Νανά Παπαδογεωργάκη
Δικηγόρος LLM
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ & UK
Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών