Όταν ακούμε για διάσημα ζευγάρια που χωρίζουν, είναι εύκολο να φανταστούμε τη μακρά και επώδυνη διαδικασία διαζυγίου που θα ακολουθήσει. Πολλές διασημότητες έχουν καταλήξει, χωρίς τη θέλησή τους, στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων, λόγω του τρόπου με τον οποίο επέλεξαν να διαχειριστούν το διαζύγιό τους. Θυμηθείτε τον Paul McCartney και τη Heather Mills: ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τελικά τα πράγματα, όταν ένα διαζύγιο διαρκεί επί μακρόν και τελικά εξελίσσεται σε συναισθηματική σύγκρουση. Ακόμα κι αν το κόστος του διαζυγίου δεν είναι πολύ υψηλό, τα διάσημα ζευγάρια επιλέγουν όλο και πιο συχνά την εκτός δικαστηρίου διαδικασία για τη διευθέτηση του διαζυγίου, συμπεριλαμβανομένης και της Διαμεσολάβησης, για να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους αλλά και τις οικογένειές τους.

Ποια είναι με λίγα λόγια τα πλεονεκτήματα διευθέτησης διαζυγίου μέσω της Διαμεσολάβησης σε σχέση με ένα διαζύγιο που διαδραματίζεται στις δικαστικές αίθουσες;

  1. Ταχεία επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ των συζύγων:

Όσο περισσότερο διαρκεί ένας χωρισμός, τόσο τα πράγματα γίνονται πιο δυσάρεστα. Δεδομένου ότι η Διαμεσολάβηση δίνει τη δυνατότητα και στους δύο συζύγους να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων, που αφορούν τη δική τους ζωή, έχει περαιτέρω και ένα πιο θετικό αποτέλεσμα από τη δικαστική διαδικασία, στην οποία παρίσταται διαφορετικός Δικηγόρος για τη κάθε πλευρά και, ως εκ τούτου, δημιουργείται επιπλέον ένταση. Με την ανακοίνωση του χωρισμού τους, πολλές διασημότητες δείχνουν πλέον ότι επιθυμούν να διαχειριστούν το διαζύγιό τους με όσο πιο θετικό τρόπο γίνεται. Θα έλεγε κανείς ότι, όσον αφορά τις διασημότητες, είναι όλο και πιο σπάνιο να βλέπουμε διαρροή προσωπικών πληροφοριών ή δημόσιες αλληλοκατηγορίες, οι οποίες συνήθως φέρνουν σε δύσκολη θέση και τις δύο πλευρές, ενώ ταυτόχρονα δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια/ευρώ σε αμοιβές δικηγόρων και μάλιστα σε χρονικό διάστημα αρκετών ετών.

  1. Αποφυγή αρνητικής δημοσιότητας:

Οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες επιβιώνουν από τα διαζύγια των διασημοτήτων (λέγεται μάλιστα ότι πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να δουν ότι οι διασημότητες υποφέρουν όπως όλοι οι κανονικοί άνθρωποι). Έτσι, όσο ταχύτερα ένα διαζύγιο μπορεί να διευθετηθεί, τόσο λιγότερες ευκαιρίες για τον Τύπο να μοιραστεί τις λεπτομέρειες με το κοινό. Οι αρνητικές επιπτώσεις από ένα διαζύγιο μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη δημοτικότητα και την εικόνα ενός διάσημου προσώπου, την οποία μπορεί να έχει δημιουργήσει με πολύ κόπο και προσπάθεια. Για παράδειγμα, οι ηθοποιοί Charlie Sheen και Denise Richards δεν χρησιμοποίησαν τη Διαμεσολάβηση, δυστυχώς για τους ίδιους αλλά και τα παιδιά τους. Επρόκειτο για ένα από τα πιο δυσάρεστα διαζύγια, με σχεδόν καθημερινές αναφορές στον Τύπο επί μακρόν. Βλέποντας, λοιπόν, την αμηχανία αλλά και τη ταπείνωση που όλη αυτή η διαδικασία έκθεσης της δημόσιας εικόνας δημιουργεί, οι περισσότεροι διάσημοι δεν επιθυμούν να περάσουν από την ίδια δοκιμασία.

 

  1. Προστασία Προσωπικών Δεδομένων:

Η παραδοσιακή διαδικασία διαζυγίου περιλαμβάνει δημόσιες αποκαλύψεις ενώπιον ενός δικαστή, με πολλές προσωπικές και οικογενειακές πληροφορίες να καταγράφονται  και να τηρούνται στο αρχείο των Δικαστηρίων. Πολλοί διάσημοι δεν είναι πρόθυμοι οι ιδιωτικές και ευαίσθητες αυτές πληροφορίες σχετικά με τις οικογένειές τους να γνωστοποιούνται. Έτσι, το διαζύγιό τους με τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης τους επιτρέπει να διατηρήσουν την ιδιωτικότητα τους. Ο ηθοποιός Tom Cruise αποφάσισε να προσφύγει στη Διαμεσολάβηση και για τα τρία διαζύγια του, διατηρώντας απολύτως απόρρητες τις λεπτομέρειες του έγγαμου βίου του, αλλά και τις λεπτομέρειες του διακανονισμού για την επιμέλεια των παιδιών του.

Είναι πραγματικά πολύτιμα τα διδάγματα από τη διευθέτηση των διαζυγίων των διασημοτήτων με Διαμεσολάβηση σε σχέση με την προσφυγή στη δικαστική διαδικασία. Ένα διαζύγιο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μία κατάσταση «εκτός ελέγχου» και για τις δύο πλευρές, ειδικά εάν διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και να έχει ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Διαμεσολάβηση εστιάζει στη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος, ενώ οι σύζυγοι διατηρούν συνεχώς τον έλεγχο της διαδικασίας. Στο τέλος, τόσο οι σύζυγοι όσο και τα παιδιά τους, επωφελούνται όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικής διευθέτησης της διαφοράς αλλά κυρίως ανακουφίζονται συναισθηματικά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο οι οικογενειακές διαφορές είναι επιδεκτικές διαμεσολάβησης, πλην του διαζυγίου που κηρύσσεται υποχρεωτικά με δικαστική απόφαση.
Οι διαφορές των συζύγων που αφορούν στη ρύθμιση των περιουσιακών τους αποκτημάτων, όσο και η ρύθμιση θεμάτων που προκύπτουν από τις σχέσεις γονέων και τέκνων μπορούν να επιλυθούν με διαμεσολάβηση και μάλιστα στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές υποθέσεις με έντονη συγκρουσιακή φόρτιση μεταξύ των συζύγων που επιλύθηκαν τελικά με το τρόπο αυτό με συμφωνία δεσμευτική και άμεσα εκτελεστή για τα μέρη

Νανά Παπαδογεωργάκη

Δικηγόρος LLM

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ & UK

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών

Πηγή:

(http://www.afairway.com/index.php/about/recent-articles/68-why-celebrities-turn-to-mediation