Διαμεσολαβητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξειδίκευση στην οικογενειακή Διαμεσολάβηση, παρατήρησαν μία αυξητική τάση στο ενδιαφέρον ατόμων που είτε έχουν αυτισμό είτε σύνδρομο Asperger, να συμμετάσχουν σε διαδικασία  Διαμεσολάβησης.

Ο αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Είναι μια χρόνια διαταραχή και μερικές φορές άνθρωποι με αυτισμό έχουν και μαθησιακές δυσκολίες.

Παρ’ όλα αυτά, ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να συμμετάσχει σε διαδικασία  Διαμεσολάβησης, με δύο όμως προϋποθέσεις. Κατά πρώτον να έχει υποστήριξη από ειδικό σύμβουλο και κατά δεύτερον να γίνει πολύ προσεκτικός σχεδιασμός της διαδικασίας, αναφέρει η Juliette Dalrymple, Διευθύντρια και Διαμεσολαβήτρια της εταιρείας Family Matters, UK και συνεχίζει:

«Συγκεκριμένα, σε μία πρόσφατη περίπτωση (Μάρτιος 2017), ένα ζευγάρι, η Ann και ο Tim, ήρθαν στην εταιρεία μας και ζήτησαν βοήθεια για το διαζύγιό τους. Η Ann, η οποία είναι άτομο με αυτισμό, είχε κατά τη διάρκεια της Διαμεσολάβησης την υποστήριξη  ενός κοινωνικού λειτουργού. Ο σύζυγός της, Tim, συμφώνησε σε αυτή την απόφαση, ενώ ο ίδιος δεν θέλησε να έχει υποστήριξη. Οι Διαμεσολαβητές ξόδεψαν περισσότερη ώρα από ότι συνήθως με την Ann. Το ίδιο έκαναν όμως και με τον Tim, για να μη θεωρηθεί ότι μεροληπτούν υπέρ της Ann. Η Διαμεσολάβηση κράτησε λίγο περισσότερο χρόνο, καθώς οι Διαμεσολαβητές διέκοπταν τις συνεδρίες συχνότερα, ώστε να μπορέσει η Ann να επικοινωνήσει μόνη της με τον κοινωνικό λειτουργό και να σκεφτεί τί ακριβώς ήθελε να πει.»

Στην περίπτωση αυτή οι Διαμεσολαβητές μας έγραφαν μετά από κάθε συνεδρία, πολύ προσεκτικά και με απλή και κατανοητή γλώσσα, μία περίληψη των όσων ειπώθηκαν στη συνεδρία, ώστε να μπορέσουν η Ann και ο Tim να τη διαβάσουν και να την κατανοήσουν. Στη συνέχεια, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο, έστελναν ένα αντίγραφο στον κοινωνικό λειτουργό που στήριζε την Ann.

Καθώς στην περίπτωση αυτή χορηγήθηκε δωρεάν νομική βοήθεια για τη συμμετοχή του ζευγαριού στη Διαμεσολάβηση, η Ann και ο Tim είχαν μία συνεδρία με δικηγόρο, τον οποίο και συμβουλεύτηκαν για τα οικονομικά θέματα που προέκυψαν από την πώληση του σπιτιού τους.

Τελικά με τη βοήθεια των Διαμεσολαβητών, έφτασαν σε κοινά αποδεχτή συμφωνία σχετικά με την επιμέλεια και τη διατροφή της κόρης τους Kelly, καθώς και σε συμφωνία σχετικά με τη διανομή των χρημάτων από την πώληση της κοινής κατοικίας.

Τέλος η Juliette αναφέρει ότι, υπάρχει μία αυξανόμενη αναγνώριση ότι τα άτομα που θεωρούνται «δύσκολα» ή «παράξενα» σκέφτονται, αντιλαμβάνονται και βλέπουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Κατά τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης, αυτή η διαφορετικότητα μπορεί να γίνει αποδεκτή και διαχειρίσιμη, έτσι ώστε τα άτομα αυτά να συμμετέχουν ουσιαστικά στην επίλυση των διαφορών τους.

Πηγη: http://familymattersmediate.co.uk/autistic-woman-helped-family-mediation/

Στέλλα-Μαρία Καραγιαννάκη

Βιολόγος, MSc Γνωστική Νευροψυχολογία

Ειδικός Σύμβουλος του ADR Hellenic Center