Στη διαμάχη για τη Βόρεια Δίοδο του Brenner η βουλευτής του Χριστιανοσοσιαλιστικού Κόμματος (CSU), Daniela Ludwig, εξεφράσθη υπέρ του να οριστεί ένας Διαμεσολαβητής. Επί του παρόντος ο επονομαζόμενος «σχεδιαστικός διάλογος» των Γερμανικών Σιδηροδρόμων έχει παγώσει.

Η Ludwig έκανε γνωστή την πρόταση της, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017, σε μια συνάντηση των δημάρχων του Νομού Rosenheim:

«Η ευχή μου θα ήταν κάποιος, ο οποίος δεν επιδιώκει τα δικά του συμφέροντα, να αναλάβει τη διεύθυνση για τον σχεδιαστικό διάλογο για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που χάθηκε και για να κάνει διαφανές ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την έννοια της διαβούλευσης με τους πολίτες (Bürgebeteiligung*)».

Αυτό σημαίνει: Ως Διαμεσολαβητής ή Διαμεσολαβήτρια μπορεί να είναι μόνο κάποιος, ο οποίος δεν προέρχεται από την περιοχή, ούτε από τους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους αλλά ούτε και από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών.

Τις περασμένες εβδομάδες μερικοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στα σχέδια των Γερμανικών Σιδηροδρόμων καθώς και για τον τρόπο της διαβούλευσης με τους πολίτες. Στις 6 Μαρτίου σχεδιάζεται μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού μεταφορών Alexander Dobrindt (που προέρχεται από το CSU). Ο υπουργός θα πρέπει να εξομαλύνει την κατάσταση. Τότε θα του παραδοθεί και η πρόταση για τον Διαμεσολαβητή. Οι πολιτικοί της περιοχής ελπίζουν ότι ο σχεδιαστικός διάλογος μπορεί να επαναρχίσει μετά την επίσκεψη του Dobrindt.

Οι πιθανές σιδηροδρομικές διαδρομές, θα αποσυμφορήσουν το αυξημένο φορτίο της βασικής σήραγγας του Brenner, της οποίας η κατασκευή θα ολοκληρωθεί, κατά την πρόβλεψη, το 2025.

Η τήρηση διαδικασιών διαβούλευσης με τους πολίτες κατά τον σχεδιασμό μεγάλων κατασκευαστικών έργων, στον τομέα των μεταφορών (οδοποιΐα, σιδηροδρομικές γραμμές, αεροδρόμια) είναι υποχρεωτικός θεσμός στην Γερμανία. Ο όρος «Bürgerbeteiligung» στην πραγματικότητα αποδίδεται καλύτερα με τον όρο «συμμετοχή των πολιτών», η οποία συμμετοχή υλοποιείται σε τρία επίπεδα: στο επίπεδο της πληροφόρησης, στο επίπεδο της διαβούλευσης και στο επίπεδο της συνεργασίας. Η Διαμεσολάβηση σε πολλά τέτοια έργα έχει κληθεί να λύσει συναινετικά τα προβλήματα από τις αντιδράσεις που προβάλλουν οι κάτοικοι των περιοχών που επιβαρύνονται κυκλοφοριακά. Μάλιστα έχουν αναδειχθεί ειδικοί Διαμεσολαβητές μέσα από τις διαδικασίες αυτές που έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες στο έργο τους (με επιφανέστερο τον Christoph Besemer και την Οργάνωση Werkstatt für Gewaltfreie Aktion). Ο τομέας αυτός της Διαμεσολάβησης στην Γερμανία αποτελεί τμήμα της λεγόμενης «Πολιτικής Διαμεσολάβησης». Επίσης τμήμα αυτής αποτελεί και η Διαμεσολάβηση στο πεδίο των δημοτικών πραγμάτων (Kommunalbereich), την οποία καθιέρωσε και ασκεί με μεγάλη επιτυχία ο δικηγόρος και Διαμεσολαβητής, Δρ. Thomas Donhauser, o oποίος ασκεί τη Διαμεσολάβηση από την σκοπιά της «Ολοκληρωμένης Διαμεσολάβησης – Integrierte Mediation»

Πηγή: http://www.br.de/nachrichten/oberbayern/inhalt/brenner-nordzulauf-ludwig-mediator-100.html

Θεοχάρης Αγγελίδης

Δικηγόρος

Διαμεσολαβητής

Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης