Το γραφείο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανασυγκρότησης (ΟΟΣΑ) στην Ελβετία, θέλει να επιλύσει συναινετικά και στα πλαίσια μιας Διαμεσολάβησης τη διαφορά ανάμεσα σε δύο οργανισμούς βοήθειας, τον WWF (World Wide Fund for Nature – Παγκόσμιο Ταμείο για τη φύση) και τον Survival International (Διεθνής Επιβίωση), που ανέκυψε σε σχέση με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Καμερούν.

Ο οργανισμός Survival International κατηγορεί τον WWF για κακομεταχείριση και εκφοβισμούς των Πυγμαίων Μπάκα από χρηματοδοτούμενους προστάτες της άγριας φύσης από τον ίδιο τον WWF. Το WWF φέρεται να μην έχει λάβει την οικειοθελή συναίνεση τους για την εκτέλεση προγραμμάτων προστασίας της φύσης στην περιοχή των Μπάκα. Ο οργανισμός Survival International άσκησε μια προσφυγή στο γραφείο του ΟΟΣΑ στην Ελβετία. Το γραφείο την έκρινε ως παραδεκτή. Με την κρίση επί του παραδεκτού της προσφυγής ανοίγει για πρώτη φορά μια διερευνητική διαδικασία κατά κοινωφελούς οργανισμού. Μια Διαμεσολάβηση υπό τη διεύθυνση ενός Ελβετού κυβερνητικού εκπροσώπου θα προσπαθήσει να φέρει εγγύτερα τους δύο οργανισμούς βοήθειας. Η Survival International προσδοκά ότι δια της Διαμεσολάβησης θα υποστηριχθούν τα δικαιώματα των Μπάκα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια χώρα μέλος του ΟΟΣΑ εκκινεί μια έρευνα κατά του WWF. Έως τώρα η διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνταν μόνο κατά πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η Survival International κατέθεσε στον ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο του 2016 την προσφυγή του. Σε αυτήν αναφέρονται απειράριθμα περιστατικά βίαιης κακομεταχείρισης και εκφοβισμών Πυγμαίων Μπάκα από χρηματοδοτούμενους προστάτες της άγριας φύσης από τον ίδιο τον WWF.

Με την κρίση επί του παραδεκτού της προσφυγής ένας κοινωφελής οργανισμός εξομοιώνεται με τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Το  WWF χρηματοδοτεί μονάδες προστασίας της άγριας ζωής στο Καμερούν και σε άλλα τμήματα της Λεκάνης του Κογκό. Οι Μπάκα και άλλες φυλές στο τροπικό δάσος διαμαρτύρονται  εδώ και 20 χρόνια για συστηματικές κακομεταχειρίσεις από αυτές τις μονάδες, μεταξύ των οποίων αναφέρονται συλλήψεις, ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια και μάλιστα ακόμη και θάνατο. Φυλές, όπως οι Μπάκα ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στο τροπικό δάσος της Λεκάνης του Κογκό. Στο όνομα της προστασίας της φύσης εξωθούνται παράνομα από το δάσος, ωστόσο η ξύλευση και άλλες απειλές για ζωικά  είδη όπως για τους πεδινούς γορίλες, τους ελέφαντες του δάσους και τα φολιδωτά ζώα συνεχίζονται.

Ο όρος «πυγμαίοι» είναι ένας συγκεντρωτικός όρος, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες περιγράφει διάφορες φυλές κυνηγών και συλλεκτών από την Λεκάνη του Κογκό, στην Κεντρική Αφρική. Παρά το ότι μερικοί αυτόχθονες θεωρούν  υποτιμητικό τον όρο και τον αποφεύγουν, κάποιοι άλλοι τον χρησιμοποιούν για πρακτικούς λόγους.

Πηγή: www.standard.at, www.survivalinternational.de

Θεοχάρης Αγγελίδης

Δικηγόρος

Διαμεσολαβητής

Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης