Είναι γνωστό ότι η Διαμεσολάβηση μπορεί να λάβει χώρα σε μία ευρεία γκάμα υποθέσεων, δίνοντας γρήγορες και οριστικές λύσεις σε διαφορές καθημερινές, αλλά και περισσότερο σύνθετες υποθέσεις. Είναι, επίσης, γνωστό ότι στην Αμερική ο θεσμός έχει εδραιωθεί με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα σε διάφορα είδη υποθέσεων, όμως έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι έχει εφαρμοστεί ακόμα και σε υποθέσεις αθλητικού Δικαίου.

Το Σεπτέμβριο του 2004 προέκυψε μία διαμάχη μεταξύ της Εθνικής Ομοσπονδίας Χόκεϋ (NHL) και των αθλητών, η οποία οδήγησε σε Lock Out και πέντε μήνες αργότερα στην ακύρωση (για πρώτη φορά στην ιστορία) του πρωταθλήματος της περιόδου 2004 – 2005 προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά και στα δύο μέρη. Τα μέρη δεν διέγνωσαν τα πραγματικά τους συμφέροντα, επέμειναν ανυποχώρητα στις αρχικές τους θέσεις και τελικά οδηγήθηκαν στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα και για τα δύο πλευρές. Τα μέρη, πάντως, δεν επέλεξαν να επιλύσουν τη διαφορά μέσω Διαμεσολάβησης.

Μετά την πικρή αυτή ιστορία το 2011, προέκυψε διαμάχη μεταξύ της Εθνικής Ομοσπονδίας Αμερικανικού Ποδοσφαίρου (NFL) και των αθλητών, η οποία επίσης οδήγησε σε Lock Out. Όλοι, όμως, διατηρούσαν στη μνήμη τους την τεράστια καταστροφή που είχε προκληθεί από αυτή την εξέλιξη στο Χόκεϋ το 2004. Έτσι, κατέφυγαν άμεσα στο θεσμό της Διαμεσολάβησης, ύστερα από απόφαση του δικαστή Nelson. Το αποτέλεσμα ήταν τα μέρη να παραστούν σε αθλητική Διαμεσολάβηση και μέσα σε λίγες ώρες να έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, γεγονός που σήμανε και έναρξη του πρωταθλήματος.

Πηγή: http://sportmediation.gr/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%B7/

Δρ. Δημήτρης Θεοχάρης

Δικηγόρος, L.L.M.

Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών

Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Κ.Π.Α. (e-learning)