Το αναγνωρισμένο σωματείο «Ομοσπονδιακή Ένωση Διαμεσολάβησης» στη Γερμανία ετοιμάζεται να γιορτάσει στις 27 Μαΐου 2017 τα εικοστά πέμπτα γενέθλια του. Για να τιμήσει αυτή την επέτειο θα οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Γερμανίας. Η κεντρική γιορτή θα λάβει χώρα στο Βερολίνο, όπου έχουν κληθεί όλα τα μέλη της ένωσης. Μάλιστα λόγω της αναμενόμενης μεγάλης προσέλευσης και της μικρής χωρητικότητας της αίθουσας θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την προσέλευση, η οποία θα γίνει στη βάση του χρόνου της δήλωσης συμμετοχής.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν από τις 16:00 και πλάι στους χαιρετισμούς και στις παρεμβάσεις των προσκεκλημένων θα υπάρξει μια κεντρική ομιλία από τον καθηγητή οργανωτικής και οικονομικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ, Δρ. Πέτερ Φίσερ και θα συνεχιστούν με γεύμα και χορό.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο σχεδιάζονται και άλλες εκδηλώσεις για να τονιστεί η σημασία της Διαμεσολάβησης και για να αναδειχθεί η εικοσιπεντάχρονη δουλειά της ένωσης και οι έως τώρα επιτυχίες της. Μάλιστα οι περιφερειακές αυτές εκδηλώσεις που θα έχουν στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, θα γίνουν με την οικονομική υποστήριξη του κεντρικού ταμείου της ένωσης.

Με αφορμή αυτή την επέτειο θα εκδοθεί ένα ειδικό τεύχος του περιοδικού της ένωσης «Φάσμα της Διαμεσολάβησης – Spektrum der Mediation». Θα συμπεριληφθούν απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της Διαμεσολάβησης και της ένωσης στα τελευταία 25 χρόνια. Άρθρα από μέλη με πολύχρονη συμμετοχή στην ιστορία της ένωσης και της Διαμεσολάβησης καθώς και άρθρα για τη σημερινή κατάσταση της Διαμεσολάβησης, τα οποία  θα ενώσουν το παρελθόν με το παρόν και θα δώσουν τη δυνατότητα να ιδωθεί το μέλλον τους.

Το Σωματείο «Ομοσπονδιακή Ένωση Διαμεσολάβησης» ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992 και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες ενώσεις για τη Διαμεσολάβηση στη Γερμανία. Οι ιδρυτές του ανήκουν στους πρωτοπόρους της Διαμεσολάβησης στη Γερμανία.

Σήμερα η Ένωση δραστηριοποιείται διεπιστημονικά στο πεδίο της Διαμεσολάβησης σε ολόκληρη τη Γερμανία με κύριο σκοπό τη διάδοση και την περαιτέρω ανάπτυξη της κατανόησης στις συγκρούσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ένωση Διαμεσολαβητών στην Ευρώπη με περισσότερα από 2.500 μέλη. Μέλη της είναι ακόμη και ενώσεις Διαμεσολαβητών και άλλοι ενδιαφερόμενοι για τη Διαμεσολάβηση. Δραστηριοποιείται δε σε όλα τα πεδία της Διαμεσολάβησης. Πρόκειται για μια ένωση που συμπεριλαμβάνει όλες τις τάσεις και τους προσανατολισμούς της Διαμεσολάβησης, με Διαμεσολαβητές προερχόμενους από πολλά επαγγέλματα. Διοργανώνει κάθε δύο χρόνια ένα πανγερμανικό συνέδριο και ετησίως πολλές συναντήσεις και ημερίδες. Η γενική του συνέλευση συγκαλείται κάθε χρόνο. Το περιοδικό «Φάσμα της Διαμεσολάβησης – Spektrum der Mediation» διανέμεται στα μέλη του και σε άλλους ενδιαφερόμενους. Μεγάλη σημασία δίδεται, επίσης, στην εσωτερική ανάπτυξη σαφών, διαφανών και αξιόπιστων δομών. Οι Διαμεσολαβητές που πληρούν τα standards και τις απαιτήσεις των κατευθυντήριων γραμμών εκπαίδευσης της ένωσης λαμβάνουν το δικαίωμα να φέρουν σήμερα το Mediator BM®. Η οργανωτική δομή της ένωσης περιλαμβάνει: Το διοικητικό της συμβούλιο, το προσωπικό, της ομάδες ανά ομόσπονδο κρατίδιο, τις περιφερειακές ομάδες, τις ομάδες ειδικών, τις ομάδες που εκτελούν συγκεκριμένα προγράμματα και τις ομάδες εργασίας.

Πηγή: https://www.bmev.de/

Θεοχάρης Αγγελίδης

Δικηγόρος

Διαμεσολαβητής

Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης