Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μια ηλεκτρονική Διαμεσολάβηση από κέντρο εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα.Η υπόθεση αφορούσε διαφορά μεταξύ Ελλήνων μισθωτών και Μεσιτικής Εταιρίας στη Σκωτία.

Σύμφωνα με καταγγελίες των μισθωτών το μίσθιο που βρισκόταν στη Σκωτία δεν πληρούσε τους όρους μίσθωσης, είχε προβλήματα ασφάλειας στις παροχές ρεύματος και αερίου και ήταν σε κακή κατάσταση λόγω παλαιότητας.

Οι μισθωτές είχαν υπογράψει το συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου χωρίς να έχουν δει προηγουμένως το ακίνητο και χωρίς να γνωρίζουν αγγλικά δείχνοντας εμπιστοσύνη και προκαταβάλλοντας σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για το σύνολο της μισθωτικής περιόδου.

Μετά από χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών παραμονής στο μίσθιο αποχώρησαν από αυτό καταγγέλλοντας τη μίσθωση και στη συνέχεια ήγειραν μια σειρά από αξιώσεις. Η Μεσιτική Εταιρία αρνήθηκε κάθε επικοινωνία μαζί τους, επικαλούμενη το υπογεγραμμένο συμφωνητικό. Τα μέρη, ωστόσο, συμφώνησαν να δοκιμάσουν να επιλύσουν τη διαφορά τους με Διαμεσολάβηση πριν την προσφυγή στα δικαστήρια, αναθέτοντας μάλιστα σε ελληνική εταιρία τη διαχείριση της υπόθεσης.

Η διαδικασία έγινε στο σύνολό της ηλεκτρονικά, είχε συνολική διάρκεια 7 ώρες και κατέληξε στην υπογραφή συμφωνίας που περιλάμβανε επιστροφή μισθωμάτων, αναγνώριση της ημερομηνίας καταγγελίας της μίσθωσης και άλλες ρυθμίσεις για ειδικότερα ζητήματα.

Πηγή: http://www.adrpoint.gr/nea/istories/1357-epilysh-diasynoriakhs-diaforas-me-hlektronikh-diamesolabhsh

Έλενα Κολτσάκη, Διδάκτωρ Νομικής
Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΑΔΔ, UK, USA)
Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, ΑΚΚΕΔ Προμηθέας (Αθήνα), ADR Center (Rome, Italy)