Άλλη μία περίπτωση επιτυχημένου εξώδικου συμβιβασμού αποτελεί ήδη από τον Αύγουστο 2016 η γνωστή σε όλους υπόθεση διαζυγίου μεταξύ του δημοφιλούς ηθοποιού Johnny Depp και της συζύγου του Amber Heard.

Θυμίζουμε ότι το κλίμα μεταξύ του ζευγαριού ήταν πολύ τεταμένο, με κατηγορίες εκ μέρους της συζύγου για κακοποίησή της, που έκαναν το γύρο του κόσμου. Ο δε σύζυγος, βλέποντας το διασυρμό του ονόματός του, είχε προτείνει την επίλυση της διαφοράς με Διαμεσολάβηση, προκειμένου να διαφυλαχθεί το απόρρητο της διαδικασίας αλλά και της απόφασης των μερών.

Τελικά, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους οι δικηγόροι των δύο πλευρών κατέληξαν σε λύση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ αποφεύχθηκε η δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων και περιστατικών ανάμεσα στο ζευγάρι, γεγονός, που, όπως είναι φυσικό, ήθελε να αποφύγει ο γνωστός ηθοποιός. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η Amber Heard έλαβε το ποσό των περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος του πρώην συζύγου της περί λεκτικής και σωματικής κακοποίησης. Μάλιστα δήλωσε ότι μέρος από τα χρήματα αυτά τα δώρισε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Οι πρώην σύζυγοι δημοσιοποίησαν και γραπτή δήλωση, όπου διαψεύδονταν τα περί κακοποίησης της συζύγου.

Σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης αυτής είναι: Πρώτον, πως για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η εξώδικη διαπραγμάτευση, εφόσον υπάρχει θέληση και από τα δύο μέρη, μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορο συμβιβασμό προς επίλυση της διαφοράς. Δεύτερον, πως ειδικά στην περίπτωση, όπου οι αντίδικοι είναι διάσημα πρόσωπα, ο εξώδικος συμβιβασμός δίνει μια διέξοδο όσον αφορά στη διατήρηση της εχεμύθειας και της ιδιωτικότητας σχετικά με γεγονότα, τα οποία η μία τουλάχιστον πλευρά συνήθως δεν θέλει να αποκαλυφθούν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα, αφενός λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης στις περιπτώσεις αυτές και αφετέρου τον δημόσιο χαρακτήρα των συνεδριάσεων των δικαστηρίων και την ψυχική φόρτιση των διαδίκων κατά τη διάρκειά τους. Έτσι, είναι ευκολότερο για όλους, ειδικά στις συχνά ψυχοφθόρες υποθέσεις οικογενειακού Δικαίου, να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Δρ. Δημήτρης Θεοχάρης

Δικηγόρος, L.L.M.

Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών

Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Κ.Π.Α. (e-learning)