Μετά από σωρεία δικαστικών διενέξεων ανά τον κόσμο επί σειρά ετών, η Apple και η Samsung συμφώνησαν, στα τέλη του 2015, να δοκιμάσουν τη Διαμεσολάβηση για να επιλύσουν τις χρόνιες διαφορές τους για ζητήματα ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα, η Apple κατηγορούσε τη Samsung ότι είχε κάνει ευρέως παράνομη χρήση δικών της ευρεσιτεχνιών – πατεντών, χωρίς την άδεια ή την αποζημίωσή της. Σε κοινή δήλωση που κατατέθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, η Apple και η Samsung ανακοίνωσαν μια συμφωνία για να συμμετάσχουν στην υπό δικαστική εποπτεία Διαμεσολάβηση, προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές τους. Σημειώνεται ότι η Διαμεσολάβηση είχε δοκιμαστεί μεταξύ των μερών, το 2012 και το 2014, χωρίς επιτυχία.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την Apple και τη Samsung είπαν ότι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε συνομιλίες Διαμεσολάβησης που καλύπτουν διακανονισμό σχετικά με την πρώτη υπόθεση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τα μέρη συμφώνησαν να υποβάλουν από κοινού ενημερωτικό υλικό στο Διαμεσολαβητή και να προγραμματίσουν τις συναντήσεις τους. Η απόφαση για προσφυγή σε Διαμεσολάβηση ήρθε κατά την εκδίκαση μίας εκ των πολλών εκκρεμών υποθέσεων και ενώ δικάσιμοι επρόκειτο να οριστούν το επόμενο διάστημα, με τα διεκδικούμενα από την Apple ποσά να υπερβαίνουν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια! Δεδομένης δε της πληθώρας των δικαστηρίων, που είχαν ξεκινήσει σε διάφορες χώρες με το ίδιο θέμα, τα δικαστικά έξοδα ήταν ήδη τεράστια, όπως και οι εργατοώρες που είχαν δαπανήσει τα στελέχη των δύο εταιριών, σε αυτήν τη «μάχη» των γιγάντων της τεχνολογίας.

Μετά και από αυτή τη Διαμεσολάβηση αλλά και τις διαπραγματεύσεις που επακολούθησαν, η νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών συμφώνησε, στις αρχές του 2016, να καταβάλει στην εταιρία από το Cupertino των Η.Π.Α. το ιλιγγιώδες ποσό των 548.000.000 δολαρίων, δίνοντας τέλος σε μια αντιδικία που είχε απασχολήσει πολλά δικαστήρια ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τα δύο μέρη κατέληξαν στη συνέχεια και σε συμφωνία εμπορικής συνεργασίας, γεγονός που καταδεικνύει πως μια αντιδικία με ένταση και τεράστια διακυβευόμενα ποσά μπορεί να καταλήξει σε νέα συμφωνία.

Ενδεικτική πηγή: http://appleinsider.com/articles/15/09/28/apple-samsung-agree-to-patent-suit-settlement-mediation

Δρ. Δημήτρης Θεοχάρης

Δικηγόρος, L.L.M.

Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών

Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Κ.Π.Α. (e-learning)