Το πρώτο παγκόσμιο πρόγραμμα στην Αυστραλία παρέχει μια πλατφόρμα για τα θύματα  σεξουαλικής κακοποίησης με σκοπό να αντιμετωπίσουν και να επικοινωνήσουν με τους δράστες.

Το πρόγραμμα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, το οποίο διεξάγεται από το Νοτιοανατολικό Κέντρο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης της Μελβούρνης (SECASA) στοχεύει στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται από την σεξουαλική κακοποίηση και στη βοήθεια των θυμάτων να προχωρήσουν στη ζωή τους.

Η ιδέα ότι το πρόγραμμα του SECASA είναι μια εναλλακτική λύση στο σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης  βέβαια το καθιστά  μια αμφιλεγόμενη πρόταση.

Η Liz Bishop είναι μέλος της ομάδας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Michael Kirby, στο Πανεπιστήμιο Monash που πραγματοποιεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα τεράστια επίπεδα ενέργειας και συναισθημάτων απαιτούν από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης να επιλαμβάνεται την σεξουαλική παρενόχληση, οπότε είναι αμφισβητήσιμο να την αντιμετωπίζουμε έξω από αυτό το σύστημα», δήλωσε η Dr Bishop. «Ένα από τα επιχειρήματα από την πλευρά των φεμινιστριών κατά του προγράμματος αποκατάστασης της δικαιοσύνης είναι ότι δίνει την ευκαιρία στο δράστη να βλάψει ξανά το θύμα του με διαφορετικούς τρόπους» δηλώνει περαιτέρω η ίδια.

Με μια αυστηρή διαδικασία επιλογής και τον σωστό Διαμεσολαβητή, η Δρ. Bishop θεωρεί ότι το πρόγραμμα αποκτά αξία και σε αυτό συμφωνούν και όσοι συμμετέχουν.

«Είχαμε μερικές εκπληκτικές απαντήσεις από τους ανθρώπους που έχουν περάσει από τη διαδικασία», είπε. «Το θύμα ή η οικογένεια του θύματος μίλησαν για τη δύναμη αυτής της ευκαιρίας και ότι ανακάλυψαν ότι τους έχει δώσει, εν μέρει ή στο σύνολό, αυτό που επιδιώκουν».

Πηγή:http://www.abc.net.au/news/2017-04-20/restorative-justice-for-sexual-abuse-survivors/8452530

Εύη Αυλογιάρη

MSc in Bioethics, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής

Πρόεδρος ADR Hellenic Center

Διαπ. Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών

Eπίτιμη Πρόξενος Εσθονίας στη Βόρεια Ελλάδα