Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από την Αγγλία αλλά και οι διαχρονικές προσπάθειες της Ελλάδας προς την κατεύθυνση αυτή. Εκείνο που ίσως, όμως, δεν είναι και τόσο γνωστό είναι η απόπειρα της χώρας μας να λυθεί το ζήτημα με Διαμεσολάβηση.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήδη από το 2015 έχει προτείνει οι δύο χώρες να προσφύγουν στο θεσμό της Διαμεσολάβησης μέσω της UNESCO, ώστε να λυθεί το ζήτημα εξωδικαστικά και σύντομα. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, η χώρα μας έχει αποστείλει πρόταση – επιστολή, τόσο στο Βρετανικό Μουσείο, όσο και στη αγγλική κυβέρνηση. Η απάντηση, η οποία εισέπραξε, δυστυχώς, ήταν αρνητική, σύμφωνη πάντως με την πάγια τακτική της Βρετανίας να μην επιθυμεί να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και κατ’ επέκταση να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η υπάρχουσα κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχει στην ελληνική πλευρά η ελπίδα ότι η Βρετανική πλευρά θα επιδείξει σε επόμενο αίτημα λιγότερη αδιαλλαξία και θα δεχτεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για λύση της υπόθεσης μέσω διεθνούς Διαμεσολάβησης.
Εκείνο, πάντως, που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η εμπιστοσύνη που έδειξε η Ελλάδα στο θεσμό της Διαμεσολάβησης, υποβάλλοντας την πρόταση αυτή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με όλες τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την εμπέδωση του θεσμού στην ελληνική πραγματικότητα, εμπνέει αισιοδοξία. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το εν λόγω ζήτημα, μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της Διαμεσολάβησης, με την εμπλοκή ενός φορέα εγνωσμένου κύρους και ουδετερότητας, όπως η UNESCO.
Δρ. Δημήτρης Θεοχάρης
Δικηγόρος, L.L.M.
Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών
Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Κ.Π.Α. (e-learning)