Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης (Lahore High Court – LHC) παρέπεμψε τρεις υποθέσεις στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Λαχόρης (Lahore Chamber of Commerce and Industry – LCCI) για Διαμεσολάβηση, γεγονός αξιοσημείωτο για την επιχειρηματική κοινότητα του Πακιστάν.

Μέσα σε δύο μόλις ώρες μια εκ των υποθέσεων επιλύθηκε φιλικά μέσω της διαμεσολάβησης, ενώ για τις άλλες δύο η σχετική διαδικασία βρίσκονταν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, αυτό το τεράστιο άλμα θα μειώσει αρκετά το βάρος των δικαστηρίων και θα συντελέσει δραστικά στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για την επιχειρηματική κοινότητα του Πακιστάν.

Ο Πρόεδρος του LCCI, Abdul Basit, σε σχετική συνέντευξη χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση ιστορική και ανέφερε ότι οδηγούμαστε σε μια νέα εποχή για την επιχειρηματική κοινότητα. Πρόσθεσε ότι το LCCI είχε ήδη δημιουργήσει το 2012 ένα κέντρο διαμεσολάβησης για εξωδικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών, όπου περισσότεροι από 40 έμπειροι διαμεσολαβητές παρέχουν  τις υπηρεσίες τους. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η λειτουργία του κέντρου θα είναι πιο αποτελεσματική με την υποστήριξη του δικαστικού σώματος.

Προσέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία μεταξύ του δικαστικού και του ιδιωτικού τομέα εξελίσσεται και ότι ήδη έχει υπογραφεί  ένα μνημόνιο συνεργασίας με διάφορα κυβερνητικά τμήματα, ενώσεις και επιμελητήρια και ότι πλέον οι επιχειρήσεις τείνουν να προτιμούν την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους, μέσω της Διαμεσολάβησης, επειδή οι δικαστικές διενέξεις είναι χρονοβόρες και συνεπάγονται κόστος για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: https://tribune.com.pk/story/1371053/historic-decision-court-refers-three-cases-lcci-mediation/

Βασιλική Δεληστάθη

Δικηγόρος

Διαμεσολαβήτρια

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών