Το επάγγελμα του ιατρού είναι ένα επάγγελμα που καθημερινά έρχεται με διάφορους κινδύνους λόγω της άμεσης επαφής του με το κομμάτι της ανθρώπινης υγείας. Η σχέση μεταξύ ιατρού και ασθενούς είναι κατεξοχήν σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, η οποία εκδηλώνεται σε κάθε μορφή και βαθμίδα παροχής της ιατρικής φροντίδας. Όταν οι διαφορές αφορούν την υγεία και την ανθρώπινη ζωή τότε κάθε υπόθεση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και η προσφυγή στις δικαστηριακές αίθουσες δεν αποτελεί πάντα τη σωστή οδό.
Σε μία από τις πρώτες υποθέσεις ιατρικής Διαμεσολάβησης που έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συμμετείχε ένας μεσήλικας άνδρας που ο πατέρας του κατά τη διαμονή του στο νοσοκομείο μολύνθηκε από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο σταφυλόκοκκου, το οποίο δεν είχε σχέση με την αιτία της νοσηλείας του. Οι γιατροί διαβεβαίωσαν γραπτώς 5 φορές τον γιο ότι ο πατέρας του είχε λάβει την ιατρική φροντίδα σύμφωνα με τους κανόνες του νοσοκομείου. Ο γιος επέμενε αρχικά να προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας μεγάλου ύψους αποζημίωση για την βλάβη που είχε υποστεί ο πατέρας του με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τεταμένη με τα μέλη του νοσοκομείου. Όταν τα δύο μέρη αποφάσισαν να προσφύγουν στο θεσμό της Διαμεσολάβησης κανείς δεν πίστευε ότι το πρόβλημα θα έβρισκε λύση. Με τη βοήθεια του Διαμεσολαβητή έγινε εποικοδομητικός διάλογος και οι γιατροί εξήγησαν στον γιο ότι ο πατέρας του δεν είχε μολυνθεί από το μικρόβιο από ιατρικό σφάλμα απλά βρισκόταν ακίνδυνα στον οργανισμό του επειδή υπήρχε στην ατμόσφαιρα του νοσοκομείου. Η διαφωνία λύθηκε και από τις δύο μεριές δίνοντας τα χέρια.
Η διαδικασία της ιατρικής Διαμεσολάβησης είναι πραγματικά μια αλλαγή τρόπου σκέψης, καθώς βοηθάει τα μέρη να δουν την πραγματική ουσία της διαφοράς. Προσεγγίζει ευαίσθητα θέματα με εξαιρετικά διακριτικό και καταπραϋντικό τρόπο, με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια. H υπόθεση δεν δημοσιοποιείται. Έτσι, ο ιατρός ή το νοσοκομείο εκτίθεται λιγότερο δημόσια, προστατεύοντας την επαγγελματική του φήμη, η οποία μπορεί να πληγεί άσχετα με το τυχόν δικονομικό αποτέλεσμα. Επίσης, επέρχεται λύτρωση (οικονομική και συναισθηματική) για τον ζημιωθέντα και την οικογένειά του που με τη Διαμεσολάβηση προσπερνούν το συναισθηματικά δυσβάσταχτο κι επίπονο μονοπάτι μιας χρόνιας δικαστικής διαμάχης. Η ευελιξία της διαδικασίας και οι δεξιότητες του Διαμεσολαβητή την καθιστούν ως ένα πραγματικά μοναδικό εργαλείο επίλυσης διαφορών ιατρικής φύσης.
Πηγή: https://www.sma.org.sg/UploadedImg/files/Publications%20-%20SMA%20News/5005/Insight%203.pdf
Κική Δημ. Τσουρού
Δικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια