Ο Mohammed Haneef είναι Ινδός ιατρός, ο οποίος το 2007 εργαζόταν και διέμενε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Ιούλιο 2007 βρισκόταν στην Αυστραλία για κάποιο διάστημα για επαγγελματικούς λόγους. Θέλοντας να πετάξει για Ινδία από την Αυστραλία, ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, οπότε και συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Οι αστυνομικές αρχές υπέθεταν πως είχε σκοπό να δραπετεύσει στην Ινδία, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι πήγαινε στην Ινδία, για να επισκεφτεί την άρρωστη κόρη του. Παρέμεινε υπό κράτηση για δώδεκα μέρες, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν υπήρχαν βάσιμες κατηγορίες σε βάρος του. Ο ίδιος τύγχανε ξάδερφος των δραστών, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση με δικό τους όχημα στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Οι αστυνομικοί συνέδεσαν λανθασμένα την κάρτα sim του κινητού του ιατρού με τα τηλεφωνήματα που έγιναν από τους τρομοκράτες στο πλαίσιο της επίθεσης, υποθέτοντας ότι διετέλεσε συνεργός τους. Η παράνομη κράτηση για δώδεκα μέρες είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών Αυστραλίας και Ινδίας, ενώ ήταν πολύ μεγάλη και η κατακραυγή από την κοινωνία της Αυστραλίας.
Ο ιατρός στράφηκε κατά του κράτους της Αυστραλίας για την άδικη κράτηση και δυσφήμηση σε βάρος του. Το Δεκέμβριο 2010 τα δύο μέρη, ο Mohammed Haneef και η κυβέρνηση της Αυστραλίας συμμετείχαν σε Διαμεσολάβηση, διάρκειας δύο ημερών με ικανοποιητική κατάληξη και για τα δύο μέρη. Το κράτος της Αυστραλίας θα κατέβαλε ένα εκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας στον ιατρό ως αποζημίωση για την άδικη μεταχείριση σε βάρος του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας της αναγκαστικής μετακόμισης του προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω του συμβάντος, έχασε πολύ σημαντικό ποσό των εισοδημάτων του λόγω του πολύ χαμηλότερου μισθού που ελάμβανε εκεί σε σχέση με την Αυστραλία. Επίσης, ισχυρίζεται πως επλήγη ανεπανόρθωτα η φήμη του ιδίως στην Ινδία λόγω της μεγάλης έκτασης που έλαβε το γεγονός. Η αποζημίωση την οποία επεδίωκε θα είχε ακριβώς ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της αθωότητας του και την αποκατάσταση της φήμης του.
Με τη συμφωνία παραιτήθηκε της αγωγής που είχε ασκήσει κατά του αυστραλιανού κράτους, ενώ αποφάσισε να υποβάλει αίτηση επαναπρόσληψής του στην Αυστραλία, όπου επεδίωκε να μετακομίσει εκ νέου μαζί με την οικογένειά του.
Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών