Alan Limbury – Ένας από τους διασημότερους, διεθνούς κύρους, διαμεσολαβητές (Specialist Accredited Mediator and Chartered Arbitrator – Adjunct Professor, Faculty of Law, The University of Sydney) αποτυπώνει συνοπτικά  τα οφέλη της διαμεσολάβησης:

Σύμφωνα με τα λόγια του Άγγλου κριτικού Malcolm Muggeridge: “No dispute is ever about what it is about”.  Αυτό εξηγεί γιατί η διαμεσολάβηση μπορεί να επιτύχει βασιζόμενη στο τι είναι πραγματικά σημαντικό για τα μέρη μίας διαφοράς και όχι βασιζόμενη στις αντιλήψεις για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

Ένα έμπειρος διαμεσολαβητής μπορεί να βοηθήσει τα μέρη να διευρύνουν την πίτα προτού αυτή αρχίζει να μοιράζεται μεταξύ τους, αναδεικνύοντας τα πραγματικά συμφέροντα των μερών τα οποία συνήθως κρύβονται πίσω από τις θέσεις τους. Παράλληλα η διαμεσολάβηση ενθαρρύνει τα μέρη να εξωτερικεύσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Τα συναισθήματα είναι άνευ σημασίας σε ένα περιβάλλον δικαστηρίου, αλλά στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, τα μέρη πρέπει συχνά να εκφράζουν τι νιώθουν γιατί  διαφορετικά δεν είναι σε θέση να σκεφτούν λύσεις για το πρόβλημα τους.

Αυτό ισχύει εξίσου τόσο για υψηλού ρίσκου εμπορικές διαφορές, όπως και για οικογενειακές αλλά και για  διαφορές μεταξύ γειτόνων.

Περαιτέρω, η ευκαιρία να εμπιστευθεί κανείς στον διαμεσολαβητή το πρόβλημα του, έχει το πλεονέκτημα ότι ο διαμεσολαβητής μπορεί να βοηθήσει τα μέρη, εκεί όπου εκείνα δείχνουν να έχουν κολλήσει.

Ως εκ τούτου, σε κάποιες περιπτώσεις, η διαμεσολάβηση έχει πλεονεκτήματα σε σχέση τόσο με τη δικαστική διαδικασία αλλά και τις επιμέρους διαπραγματεύσεις και θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη, προτού τα μέρη αποφασίσουν ποια διαδικασία είναι κατάλληλη τελικά να εφαρμοστεί, τόσο για την διαφορά τους αλλά και για τους ίδιους.

Οι δικηγόροι έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, παραθέτοντας με ευκρίνεια τις θέσεις των πελατών τους κατά την έναρξη της διαδικασίας («Ποιος έκανε τι σε ποιόν;»), με την παροχή συμβουλών στους πελάτες τους στη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά και σε μεταγενέστερη φάση με προτεινόμενες λύσεις προς επίτευξη συμφωνίας ( «Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνεις για να διορθώσεις αυτό που έγινε;)  και τέλος με την σημαντική τους βοήθεια στη καταγραφή των όρων της συμφωνίας.

Και ολοκληρώνει ο Alan Limbury λέγοντας: “Δεν θα ήθελα να διεξάγω μία διαμεσολάβηση παρά μόνο εάν τα μέρη εκπροσωπούνται νόμιμα κατά τη διαδικασία”.

 

Νανά Παπαδογεωργάκη

Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια  – Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών

 

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.convirgente.com/Resources/Testimonials-about-mediation/content.aspx?tabid=2243&code=en