«Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΟΠΕΜΕΔ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΚΠολΔ – Αντιρρήσεις και υποβολή Υπομνήματος για τις διατάξεις που αφορούν τον θεσμό της διαμεσολάβησης και περιλαμβάνονται στα άρθρα 215 παρ. 2 ΚΠολΔ (άρθρο 24 ΣχΝ) και 237 παρ. 1 ΚΠολΔ (άρθρο 28 ΣχΝ)»
Την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλα Κανελλόπουλο και την Εκτελεστική Γραμματέα του ΟΠΕΜΕΔ κα Δέσποινα Λασκαρίδου, συνεπικουρούμενοι από την κα Νανά Παπαδογεωργάκη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΑΚΚΕΔ Προμηθέας, και τον κ. Χάρη Μειδάνη Εκπαιδευτή Διαμεσολαβητών ΕΟΔΙΔ, συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ Γεώργιο Φλωρίδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, υποβάλλοντας Υπόμνημα σχετικά με διατάξεις που αφορούν τον θεσμό της Διαμεσολάβησης και περιλαμβάνονται στο υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – Τροποποιήσεις σχετικά με τη δημοσίευση διαθηκών – Τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Στη συνάντηση παρευρέθηκε η κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, Ειδική Γραμματέας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεινόμενες διατάξεις των άρθρων 24 και 28 του Σχεδίου Νόμου που αφορούν στο θεσμό της διαμεσολάβησης και αναφέρονται αντίστοιχα στα άρθρα 215 παρ. 2 και 237 παρ. 1 ΚΠολΔ του ΣχΝ του ΚΠολΔ, και αναλύθηκαν τα ζητήματα που θα προκύψουν. Σχετικά με τη ρύθμιση περί μη αναστολής των προθεσμιών κατάθεσης προτάσεων, επισημάνθηκε ότι είναι σε αντίθεση με το πνεύμα της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ και με τη Νομολογία του ΔΕΕ, αφού η μη αναστολή των δικονομικών προθεσμιών αντιβαίνει στο σκοπό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα μέρη που επιλέγουν τη διαμεσολάβηση δεν θα εμποδίζονται στη συνέχεια να προσφύγουν στο φυσικό δικαστή λόγω παρέλευσης προθεσμιών αλλά και σε αντίθεση με το ισχύον άρθρο 9 του Ν.4640/2019.
Η δε αναστολή των δικονομικών προθεσμιών αποτελεί σημαντική εγγύηση για τα μέρη που θα επιλέξουν τη διαμεσολάβηση, καθώς τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση συναινετικής λύσης χωρίς το άγχος της εκπνοής/παρέλευσης των προθεσμιών και δεν επιβαρύνει τα δικαστήρια, καθώς η υπόθεση δεν εκδικάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαμεσολάβησης και, εάν επιτύχει, αποσύρεται από τα πινάκια.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον ΟΠΕΜΕΔ ότι θα προβεί σε αλλαγές στις προς αξιολόγηση ρυθμίσεις και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης, με στόχο την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, και τη σημασία που δίδεται στο θεσμό, αναφερόμενος στη δημιουργία Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την εκπόνηση σχεδίου Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών υπό την ευθύνη και επίβλεψη της Ειδικής Γραμματέως Εναλλακτικής Επίλυσης.