Η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, σε δημοσίευμα της για τον τομέα της Δικαιοσύνης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θεσμό της Διαμεσολάβησης ο οποίος στοχεύει στη μείωση των υποθέσεων που καταλήγουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Για τις θετικές συνέπειες του θεσμού μίλησε η Δέσποινα Λασκαρίδου, Δικηγόρος, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Εκτελεστική Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ.

Νέο Πλαίσιο από το Φθινόπωρο

“Ανάσα” ο θεσμός της διαμεσολάβησης

Στην ίδια κατεύθυνση απομείωσης του όγκου των υποθέσεων που διαχειρίζονται τα δικαστήρια και επιτάχυνσης του ρυθμού  απονομής Δικαιοσύνης κινείται και ο θεσμός της Διαμεσολάβησης, που σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη «από το φθινόπωρο η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή» για τον συγκεκριμένο θεσμό.

Όπως αποκάλυψε, σε εκδήλωση για την «Ημέρα της Διαμεσολάβησης», που διοργάνωσε ο Οργανισμός Προώθησης Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), «είναι σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα και σύνταξη έκθεσης από τον ΟΠΕΜΕΔ η οποία θα παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε έξι μήνες για να μπορέσουμε να οργανώσουμε το καινούργιο πλαίσιο στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε ότι από το φθινόπωρο που θα το νομοθετήσουμε, η Ελλάδα θα μπει σε μια καινούργια εποχή όσον αφορά τον τομέα αυτό, άρα περιμένουμε πολλά».

Η λειτουργία του θεσμού σε επίπεδα, όπως αυτά που έχει φτάσει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα βοηθούσε στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, αφού πάρα πολλές υποθέσεις θα μπορούσαν να λυθούν εξωδικαστικά. «Παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος 4640/2019 για τη Διαμεσολάβηση συνέπεσε με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και αυτό δημιούργησε δυσκολίες στην εφαρμογή του, λόγω και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης (ΚΕΔ) το 2023 δίνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την αποδοχή του θεσμού της Διαμεσολάβησης από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» δήλωσε στον «ΕτΚ» η Δέσποινα Λασκαρίδου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Εκτελεστική Γραμματέας του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.


Δέσποινα Λασκαρίδου, Εκτελεστική Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ

“Μία διαφορετική νομική κουλτούρα που έχει ως αποτέλεσμα την επίλυση πολλών υποθέσεων, εκτός των δικαστηρίων, γεγονός που θα βοηθήσει σταδιακά – εξελικτικά στην βελτίωση της κατάστασης της δικαιοσύνης”

Από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης για τη μέχρι σήμερα πορεία του θεσμού προκύπτει ότι περίπου το 8% των υποθέσεων που υπάγονται στην Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία επιλύονται εξωδικαστικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την εκούσια διαμεσολάβηση (όταν τα μέρη απευθύνονται από μόνα τους σε διαμεσολαβητή) ξεπερνά το 80%.

Συγκεκριμένα για το έτος 2023 από τις 10.165 υποχρεωτικές ΥΑΣ στις 1.126 τα μέρη συμφώνησαν στη συνέχιση της διαδικασίας, δηλαδή ποσοστό 11,08% και από τις 1.126 είχαν επιτυχή κατάληξη οι 786 δηλαδή ποσοστό 69,8%. Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα υπήρξαν 1.397 εκούσιες διαμεσολαβήσεις, από τις οποίες οι 1.165 κατέληξαν σε συμφωνία (δηλ. το 83,39 %) και δεν χρειάστηκε να συνεχίσουν τα μέρη στα δικαστήρια.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν πιστοποιηθεί περίπου 3.000 νέοι διαμεσολαβητές οι οποίοι καταρτίστηκαν στα 21 κέντρα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών που λειτουργούν στην Ελλάδα» σημειώνει η κ. Λασκαρίδου που χαρακτηρίζει πετυχημένη τη θέσπιση της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας Διαμεσολάβησης (ΥΑΣ) αφού «εισήγαγε στην καθημερινότητα πολιτών, εμπόρων, επιχειρηματιών το θεσμό της Διαμεσολάβησης ως ένα νέο τρόπο επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, μία διαφορετική νομική κουλτούρα που έχει ως αποτέλεσμα την επίλυση πολλών υποθέσεων, εκτός των δικαστηρίων, γεγονός που θα βοηθήσει σταδιακά – εξελικτικά στην βελτίωση της κατάστασης της δικαιοσύνης».