Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε τη διεξαγωγή διαδικασίας Διαμεσολάβησης ανάμεσα στο Δήμο του Σαν Φρανσίσκο και στην εταιρεία διαδικτυακής ενοικίασης σπιτιών, τη γνωστή Airbnb. Ταυτόχρονα διέταξε το Σαν Φρανσίσκο να αναστείλει την έκδοση προστίμων σε εταιρείες διαδικτυακής ενοικίασης σπιτιών, συμπεριλαμβανομένης της Airbnb.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 17ης Νοεμβρίου 2016 στα πλαίσια αγωγής της Airbnb κατά του Δήμου του Σαν Φρανσίσκο, ώστε να αποτρέψει τη θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών σχετικών με βραχυπρόθεσμη ενοικίαση σπιτιών που διαφημίζονται διαδικτυακά.

Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, ο Δήμος του Σαν Φρανσίσκο μπορεί να εκδώσει πρόστιμα σε ιδιοκτήτες σπιτιών που ενοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους, εάν δεν έχουν πρώτα εγγραφεί στο Γραφείο Βραχυπρόθεσμων Ενοικιάσεων. Τον Ιούνιο ένας νέος νόμος επέκτεινε τα πρόστιμα και σε εταιρείες σαν την Airbnb. Αυτός ο νόμος δεν έχει όμως ακόμα εφαρμοστεί, λόγω της αγωγής που έκανε η Airbnb κατά του Δήμου.

Η αγωγή της Airbnb στηρίζεται στο ότι καλείται να πληρώσει την αδυναμία του δημοτικού μηχανισμού να είναι ενημερωμένος σε πραγματικό χρόνο για το ποιες ιδιοκτησίες είναι καταχωρημένες στο άνω Γραφείο και ποιες όχι. Πρόσφατα η διαδικτυακή εταιρεία Home Away ακολούθησε το παράδειγμα της Airbnb και στράφηκε και αυτή δικαστικά κατά του Δήμου του Σαν Φρανσίσκο.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε να γίνει Διαμεσολάβηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές τους, όσον αφορά στις λεπτομέρειες της υλοποίησης του νέου νόμου.

Η ισχύουσα νομοθεσία, από το Φεβρουάριο του 2015 επιβάλλει την εγγραφή όσων ενοικιάζουν τα σπίτια τους για λιγότερες από 30 ημέρες το χρόνο, σε ένα ειδικό σύστημα της πόλης του Σαν Φρανσίσκο. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, πάνω από 80% των ενοικιαζόμενων – μέσω εταιρειών σαν το Airbnb – κατοικιών, παραμένουν «παράνομες».

Ο δικαστής ελπίζει ότι τα μέρη θα μπορέσουν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία, μέσω της Διαμεσολάβησης, πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: http://www.nbcbayarea.com/news/local/Judge-Orders-Airbnb-and-San-Francisco-to-Work-Out-Problems-Through-Mediation-Puts-Fines-and-Criminal-Penalties-on-Hold-401754586.html

Νανά Παπαδογεωργάκη

Δικηγόρος LLM

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ & UK

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών