ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ – ΕΕΔ και ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ – ΟΠΕΜΕΔ ευχαρίστως σας γνωρίζουν ότι η εκδήλωση, που έλαβε χώρα διαδικτυακά την 15η Φεβρουαρίου 2021, στα πλαίσια της οποίας έγινε η Πέμπτη Διάλεξη του Δεύτερου Κύκλου Διαλέξεων για την Διαμεσολάβηση, που διοργανώνουν, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Συντονίστρια ήταν η Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ, κυρία Κατερίνα Κωτσάκη, η οποία καλωσόρισε τον ομιλητή, κύριο Colin Rule, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ιστότοπου για την Διαμεσολάβηση Mediate.com, ενός διαδικτυακού ιστότοπου, που δημιουργήθηκε πριν από 24 χρόνια. Ο κύριος Rule ίδρυσε το 2011, μαζί με άλλους, το Modria.com, παρόχο ODR με έδρα στη Silicon Valley, στην Βόρεια Καλιφόρνια των Η.Π.Α., όπου ήταν Αντιπρόεδρος από το 2017 μέχρι το 2020. Από το 2003 μέχρι το 2011, ο κύριος Rule ήταν Διευθυντής ODR για το eBay και το PayPal. Έχει γράψει βιβλία με τίτλο «Online DisputeResolution for Business» και «The New Handshake: ODR and the Future of ConsumerProtection». Ο κύριος Rule είναι συνιδρυτής του ONLINE RESOLUTION, ενός από τους πρώτους παρόχους διαδικτυακής επίλυσης διαφορών (ODR), του οποίου υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος. Συνεργάζεται με το GOULD CENTER FOR DISPUTE RESOLUTION. της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Standford, με το NATIONAL INSTITUTE FOR DISPUTE RESOLUTION στην Washington DC και το CONSENSUS BUILDING INSTITUTE στο Cambridge, M.A. Ο κύριος Rule έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Διάλεξη, με θεματική:
«ONLINE DISPUTE RESOLUTION (ODR): The State of the Art»
Ο κύριος Colin Rule με εμπεριστατωμένο και σαφή λόγο, αποτέλεσμα της επιστημονικής του κατάρτισης και της εμπειρίας του ,ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του ODR. Ως ODR, σύμφωνα με τον κ. Rule, ορίζεται η χρήση πληροφοριών και της τεχνολογίας της πληροφορικής για την επίλυση (αλλά και την αποτροπή διαφορών), τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός ότι το ODR ταυτίζεται με τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών (ADR), με τη διαφορά ότι το ODR υποστηρίζεται από την τεχνολογία για την επίλυση τους. Επισήμανε, μάλιστα, ιδιαιτέρως το ρόλο που διαδραματίζουν οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη στην επίλυση των διαφορών μέσω του ODR.
Ακολούθως, ο κ. Colin Rule αναφέρθηκε σε τέσσερεις βασικά είδη επίλυσης διαφορών, που είναι: α) οι απευθείας Διαπραγματεύσεις, όπου τα μέρη έχουν τον πλήρη έλεγχο του αποτελέσματος αυτών, β) τις Διαμεσολαβήσεις όπου υπάρχει το τρίτο πρόσωπο ,ο Διαμεσολαβητής που δεν έχει μεν τον έλεγχο του αποτελέσματος, έχει όμως τον έλεγχο της διαδικασίας και γ) την Διαιτησία και δ) το Private Judging, που οδηγούν σε δεσμευτική απόφαση για τα μέρη της διαφοράς, επισημαίνοντας ότι κατά περίπτωση επιλέγουμε ποιο από τα παραπάνω εργαλεία είναι το κατάλληλο στην κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.
Στη συνέχεια, ο κ. Colin Rule αναφέρθηκε στις επιμέρους μορφές online επικοινωνίας, οι οποίες κατατάσσονται σε δύο βασικές κατηγορίες: την ασύγχρονη (email, discussion boards) και την σύγχρονη επικοινωνία (audio ή video conference) τονίζοντας ότι όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και εμείς, ως Διαμεσολαβητές, πρέπει να είμαστε σε θέση να επιλέγουμε την καταλληλότερη ή τις καταλληλότερες κατά περίπτωση.
Μετά, ο κ. Colin Rule αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το ODR στις καταναλωτικές διαφορές και δη στις πλατφόρμες του eBay και του PayPal, στις οποίες το 2011 επιλύθηκαν περίπου 60.000.000 διαφορές , εκ των οποίων 50% επιλύθηκαν φιλικά και εξ αυτών 90% επιλύθηκαν μέσω υπολογιστή. Η επιτυχία του eBay και του PayPal, όπως επισήμανε ο κ. Colin Rule, τράβηξε το ενδιαφέρον τόσο των Δικαστηρίων όσο και πολλών ιδιωτών (όπως το Airbnb) και πλέον έχουν δημιουργηθεί πλατφόρμες online επίλυσης διαφορών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ομιλητής υπογράμμισε, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία ,την οποία έχει η δυνατότητα εκτέλεσης της συμφωνίας που θα επιτευχθεί, τονίζοντας ότι, χωρίς αυτή, η επίλυση είναι, στην ουσία, ατελής.
Επισήμανε επίσης, ότι το ODR είναι κατάλληλο για όλες τις διαφορές, και όχι μόνο τις χαμηλού κόστους, από τις οποίες ξεκίνησε. Ήδη επιλύονται και διαφορές μεγάλης αξίας, αλλά και διαφορές με συναισθηματικό ενδιαφέρον και υπόβαθρο, όπως οι οικογενειακές.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση και τέθηκαν ουσιαστικές ερωτήσεις από όσες και όσους παρακολουθούσαν τη Διάλεξη, στις οποίες ο ομιλητής απάντησε πρόθυμα δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις συνοδευόμενες από βιωματικά παραδείγματα.
Άλλη μια φορά, ευχαριστούμε θερμότατα τον κύριο Colin Rule και εκ μέρους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩN και εκ μέρους του ΟΠΕΜΕΔ, για την τιμή που μας έκανε να μας παρουσιάσει μια τόσο ενδιαφέρουσα και χρήσιμη Διάλεξη, η οποία διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου ,από την αρχή μέχρι το τέλος.
Προτείνουμε σε όσους συναδέλφους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τη Διάλεξη, να δουν το σχετικό video, που έχουμε αναρτήσει στην σελίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ στο Facebook.
Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2021
ΕΕΔ – ΟΠΕΜΕΔ