ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 στο Κτίριο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα) η εκδήλωση για την Κτηματολογική Διαμεσολάβηση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) σε συνεργασία με το ΤΕΕ και την Πανελλήνια Ένωση Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών με τίτλο «Διαμεσολάβηση και επίλυση  Κτηματολογικών Διαφορών – Νομοθετικό Πλαίσιο – Ζητήματα Πρακτικής Εφαρμογής (Ν.4821/21)»

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και Ταμίας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Γιώργος Στασινός και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και μέλος της Δ.Ε. του ΟΠΕΜΕΔ κ. Γιώργος Πατούλης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας στην τοποθέτησή του επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική για την εδραίωση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών στην νομική μας κουλτούρα και ανέλυσε συνοπτικά τα αποτελέσματα που παράγει το νέο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4640/2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης.

Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Τσιάρας σημείωσε επίσης πως η επιτυχία της διαμεσολάβησης εναπόκειται στην αξιοπιστία και στο κύρος με το οποίο περιβάλλουν τη διαδικασία οι Διαμεσολαβητές και οι νομικοί παραστάτες.   “Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θεσπίσει το Ειδικό Μητρώο Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών με έμπειρους και ειδικά καταρτισμένους Διαμεσολαβητές για κτηματολογικές διαφορές. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της Διαμεσολάβησης έχουμε εκπονήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα κατάρτισης των νομικών παραστατών, καθώς και μια αποτελεσματική εκστρατεία ενημέρωσης που θα καταστήσουν το θεσμικό πλαίσιο πιο κατανοητό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη” σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Μετά τους χαιρετισμούς το λόγο έλαβαν οι Εισηγητές κ.κ. Εύη Αυλογιάρη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, Πρόεδρος ADR HELLENIC TRAINING HUB, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Νομικός με θέμα εισήγησης «Η Διαμεσολάβηση στις Κτηματολογικές Διαφορές (4821/21). Ο ρόλος του κτηματολογικού Διαμεσολαβητή  – Μια νέα πρόκληση και μια νέα ευκαιρία», ο κ. Γιάννης Μαχίκας, Διπλ. Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Project Manager Μελετών Εθνικού Κτηματολογίου, τ. Γεν. Γραμματέας ΤΕΕ, τ. Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλ. Αγρο. Τοπ. Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.) με θέμα εισήγησης  «Μελέτες  Κτηματογράφησης  για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου και η αιτία των κτηματολογικών προβλημάτων», ο κ. Κωνσταντίνος Πλιάτσικας, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Αστικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Επισκέπτης Λέκτορας Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ειδικός σε θέματα Κτηματολογίου με θέμα εισήγησης “Ανακριβείς πρώτες κτηματολογικές εγγραφές: Δικαστική και εξωδικαστική διόρθωση. Νομοθετικό Πλαίσιο” και η κ. Άννα Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δ.N. Αστικού Δικονομικού Δικαίου ΑΠΘ, Δικηγόρος με θέμα εισήγησης  “Διόρθωση ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών μέσω πρακτικού διαμεσολάβησης -Συσχέτιση με τη δικαστική διόρθωση“.

Μετά το πέρας και των εισηγήσεων ακολούθησε μία γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία τέθηκε πλήθος ερωτήσεων στους αντίστοιχους εισηγητές οι οποίοι και απάντησαν διεξοδικά σε κάθε ερώτηση.

Την εκδήλωση – συζήτηση συντόνισε η κ. Δέσποινα Λασκαρίδου, Εκτελεστική γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ και άλλων επιστημονικών κλάδων, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, Διαμεσολαβητές, προϊστάμενοι Κτηματολογικών Γραφείων του Ελληνικού Κτηματολογίου, επιχειρηματίες κ.α.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης στις Κτηματολογικές Διαφορές, για τον ρόλο του κτηματολογικού Διαμεσολαβητή και για τη δυνατότητα επίλυσης και διόρθωσης των πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν από τις ανακριβείς αρχικές κτηματολογικές εγγραφές.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου

1

2

3

4

5