Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη ο 14ος Διεθνής Διαγωνισμός Διαμεσολάβησης (ICC INTERNATIONAL COMMERCIAL MEDIATION) στο Παρίσι, 7-13 Φεβρουαρίου 2019.

Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση προσομοιώσεων εμπορικής διαμεσολάβησης που προσελκύει το ενδιαφέρον νομικών και οικονομικών πανεπιστημιακών σχολών αλλά και έμπειρων διαμεσολαβητών από όλο το κόσμο.

Μετά από ιδιαίτερα προσεκτική διαδικασία επιλογής, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) προσκάλεσε 66 Πανεπιστήμια και πάνω από 130 Διαμεσολαβητές να συμμετέχουν σε αυτό το μοναδικό εκπαιδευτικό γεγονός που έλαβε χώρα στο Παρίσι για 14η συνεχή χρονιά.

Φετινός νικητής το University of Auckland της Νέας Ζηλανδίας το οποίο νίκησε το York University. Μεταξύ άλλων τα βραβεία για τους νικητές φοιτητές περιλαμβάνουν πρακτική άσκηση στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο καθώς και σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες παγκοσμίου φήμης.

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν προσομοιώσεις διαμεσολάβησης εμπορικών υποθέσεων μεταξύ των Πανεπιστημίων. Κάθε πανεπιστημιακή ομάδα εκπροσωπούσε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία επιλύουν τη διαφορά τους με διαμεσολάβηση σύμφωνα με τους κανόνες του ICC. Επικεφαλής κάθε φορά για την τήρηση της διαδικασίας ένας έμπειρος επαγγελματίας διαμεσολαβητής. Επίσης παρευρίσκονταν στη Διαμεσολάβηση δύο έμπειροι κριτές-διαμεσολαβητές, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας βαθμολογούσαν τις ομάδες αλλά ταυτόχρονα και τις αξιολογούσαν προφορικά ώστε να επισημάνουν στους φοιτητές με τα σχόλια τους τα λάθη τους αλλά και να τους αναδείξουν τα δυνατά τους σημεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη ήταν και η ελληνική παρουσία στο φετινό διαγωνισμό.

Κική Δημ. Τσουρού
Δικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια