Η πολυνομία και η κακονομία (που αποτελούν δύο από τις πέντε διαπιστωμένες πληγές της χώρας) ή οι ενίοτε περίπλοκες δικονομικές διατάξεις, ενδέχεται να επηρεάσουν την υπόθεσή σας;
Οι διαφορές σας με «τον άλλο» είναι συγκεκριμένες και το δίκιο σας είναι αναμφισβήτητο. Όμως το νομικό καθεστώς είναι τόσο ξεκάθαρο όσο πιστεύετε;
Εμείς οι Δικηγόροι έχουμε βρεθεί πολλές φορές στη θέση να μελετούμε ώρες και μέρες ατέλειωτες για μια υπόθεση για να λύσουμε ζητήματα που έχουν σχέση με το νομικό κομμάτι. Όχι μόνο ποιός ακριβώς ουσιαστικός νόμος θα εφαρμοστεί, αλλά πώς, σε ποιό ακριβώς Δικαστήριο θα απευθυνθούμε και με ποια διαδικασία; Και αυτά τα χρόνια της κρίσης με τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, τα προβλήματα αυτού του είδους γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα.
Την περασμένη εβδομάδα ήρθε στα χέρια μου ένας φάκελος με την υπόθεση «χαμένη». Ο τωρινός εντολέας μου, είχε ζητήσει αποζημίωση 60.000 € για την προσβολή της προσωπικότητάς του και να σταματήσει για το μέλλον η προσβολή που υφίστατο από την άλλη πλευρά. Ο συνάδελφος, κρίνοντας την αρμοδιότητα με βάση το αιτούμενο ποσό, είχε ασκήσει την αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Το δικαστήριο που δίκασε εντέλει μετά από αρκετά χρόνια (καθώς μεσολάβησαν αναβολές, η εξάμηνη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά μας κ.α.), αποφάνθηκε ότι η αγωγή έπρεπε να κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, όχι στο Μονομελές, καθώς περιείχε και αίτημα «μη αποτιμητό σε χρήμα».
Οπότε, 4 χρόνια μετά, στο σημείο μηδέν… Νέα αγωγή, τώρα με την νέα τακτική διαδικασία, ένορκες καταθέσεις στον Ειρηνοδίκη ή στον Συμβολαιογράφο, ολοκλήρωση φακέλου με προτάσεις και αποδεικτικά μέσα, αριθμημένα και σφραγισμένα όλα, τα πάντα, κατάλογος εγγράφων, προσθήκες, αντικρούσεις, σχολιασμοί, προθεσμίες, προθεσμίες, άγχος για τα διαδικαστικά… Ορισμός δικασίμου, δικαστικό ένσημο, απόφαση και πάει λέγοντας…
Ταλαιπωρία, απογοήτευση και έξοδα για τον άνθρωπο που ζητά το δίκιο του, κακή φήμη για τον συνάδελφο που είχε χειριστεί την υπόθεση, επιπλέον απασχόληση για τους δικαστές και τους γραμματείς, φόρτος υποθέσεων για τα δικαστήρια… Ταλαιπωρία και για τον άλλο διάδικο, γι‘ αυτόν που προσέβαλε, αφού και αυτός δεν ξεμπέρδεψε, δεν κέρδισε πραγματικά, πάλι στα δικαστήρια θα σύρεται, με άγχος, με στρες με αναζήτηση μαρτύρων κ.λπ.…
Στη Διαμεσολάβηση αυτά τα «τυπικά» προβλήματα δεν υπάρχουν. Ασχολούμαστε με την ουσία της υπόθεσης, χωρίς αυστηρούς κανόνες, χωρίς δικονομίες και υπερβαίνοντας τα -συχνά δυσεπίλυτα- ζητήματα του διαχρονικού δικαίου.
Ως δικηγόρος στη Διαμεσολάβηση ασχολούμαι με το πραγματικό μέρος της υπόθεσης. Εργάζομαι βέβαια συστηματικά και εντατικά, αλλά και ποιοτικά. Συνεργαζόμαστε πολλές ώρες με τον εντολέα μου για την προετοιμασία πάνω στα ουσιαστικό μέρος της διαφοράς. Συσκεπτόμαστε, συζητούμε, σχεδιάζουμε προτάσεις, αναζητούμε εναλλακτικές, ετοιμαζόμαστε για τη διαπραγμάτευση.
Μέσα σε λίγες μέρες από την ανάθεση της εντολής, μπορούμε να καθορίσουμε το ραντεβού με τον Διαμεσολαβητή και εκεί μέσα σε συνήθως λίγες ώρες, μέσα σε μία μέρα, να βρούμε λύση για την υπόθεση. Χωρίς δικονομικούς κανόνες, απαλλαγμένοι από περιττά προβλήματα πολυνομίας και κακονομίας, απαλλαγμένοι από άχρηστο άγχος.
Αν, λοιπόν, στην υπόθεσή σας υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα σκεφτείτε ότι υπάρχει και η Διαμεσολάβηση…
Ευγνωσία Ραφτοπούλου – Χατζηπρίμου
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ΔΣΘ
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβητή
Συντονίστρια πύλης Διαμεσολάβησης Ωραιοκάστρου