eede-opemed2

19 Σεπτεμβρίου 2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων

 

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες (18 Σεπτεμβρίου 2017) στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ.

Ας σημειωθεί ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός στοχεύει να καταστήσει βιώσιμες τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές: με μια κατ’ αρχήν συμφωνία του οφειλέτη και της πλειοψηφίας των πιστωτών του, μέσα από ένα ευρύ σύστημα αναδιάρθρωσης με φιλόδοξους στόχους, ενώ παράλληλα, αντιμετωπίζεται από την πλευρά των τραπεζών το διογκούμενο πρόβλημα των κόκκινων δανείων (ΝPLs).

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Αθανάσιος Ρούλιας, Γενικός Διευθυντής & Μέλος ΔΣ της ΕΕΔΕ και Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ. Στο panel που ακολούθησε, όπου παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών χρεών, συμμετείχαν οι: Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, με συντονιστή τον Νικόλα Κανελλόπουλο.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι τρεις εισηγητές παρουσίασαν τη βασική δομή του Ν 4469/2017 ( εξωδικαστικός) τα σημαντικότερα ερμηνευτικά ζητήματα που έχουν προκύψει στον 1,5 μήνα λειτουργίας του (ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την 3.8.2017) και ανέδειξαν τη στενή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ θεσμικών φορέων και τραπεζών, ώστε να τεθεί κανονικά σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα. Η εκτίμησή τους ήταν ότι το ενδιαφέρον θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν για την προβλεπόμενη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης, η οποία θα προκαλέσει υπερφόρτωση των δικαστηρίων και αποτελεί αδύναμο σημείο του νόμου.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Κουρμούσης, δήλωσε σχετικά: «Ο Νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού αποτελεί ένα εργαλείο για τη ρύθμιση όλων των χρεών των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις μπορούν με μια αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.keyd.gov.gr να διαπραγματευτούν με όλους όσοι οφείλουν, τόσο ιδιώτες (τράπεζες και μεγάλοι προμηθευτές), όσο και το δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Η ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει μακροχρόνια αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, καθώς και διαγραφή του υπολειπόμενου ποσού. Απαιτείται η εκπόνηση μιας μελέτης βιωσιμότητας, καθώς και εκτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων της επιχείρησης.»

Από την πλευρά του ο κ. Καλαντώνης δήλωσε πως «το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα είναι απολύτως έτοιμο, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση για το σύνολο του ιδιωτικού και του δημοσίου χρέους του οφειλέτη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα.»

Η ΓΓ της ΕΕΤ κ Χαρ. Απαλαγάκη δήλωσε ότι «η ρύθμιση του νόμου είναι πρωτοποριακή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά εισάγεται η καθολική ρύθμιση των οφειλών των βιώσιμων επιχειρήσεων  έναντι όλων των δανειστών οι οποίοι επίσης πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους, ακολουθώντας αντικειμενικούς κανόνες και παραδοχές ώστε να προτείνουν λύσεις υλοποιήσιμες και εφικτές στον κοινό τους οφειλέτη.»

Τέλος, ο ΓΓ του ΟΠΕΜΕΔ και συντονιστής της εκδήλωσης, κ. Κανελλόπουλος, ανέφερε ότι «με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση, ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό εργαλείο επανέναρξης της ελληνικής οικονομίας. Αφορά σε επιχειρήσεις που ενώ παραμένουν παγιδευμένες σε μια κατάσταση ζόμπι, θα μπορούσαν να γίνουν βιώσιμες, να σώσουν θέσεις εργασίας, πελατεία, σχέσεις με προμηθευτές. Επιχειρήσεις που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, για διαφύγουν συγκροτημένα και αποτελεσματικά από το σκοτάδι του σήμερα.»

Στο δεύτερο μέρος οι εισηγητές απάντησαν σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση και αφορούσαν κυρίως το περιεχόμενο της σύμβασης αναδιάρθρωσης, τις συνέπειές της, τα όρια των ρυθμίσεων καθώς και άλλα διαδικαστικά ή ουσιαστικά ζητήματα του νόμου.

 

eede-ekswdi-dt

Από αριστερά οι κ. Φ. Κουρμούσης, Ν. Κανελλόπουλος, Χ. Απαλαγάκη και Θ. Καλαντώνης

 

Σχετικά με την ΕΕΔΕ 

Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) ιδρύθηκε το 1962. Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σκοπό έχει τη διάδοση, ανάπτυξη και προβολή των αρχών, των μεθόδων και της πρακτικής του σύγχρονου μάνατζμεντ. Τα Μέλη της είναι νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και οργανισμοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και φυσικά πρόσωπα, ανώτατα και ανώτερα διευθυντικά στελέχη, επιχειρηματίες, καθηγητές Πανεπιστημίων και φοιτητές.

Στο πλαίσιο της ΕΕΔΕ λειτουργούν πέντε Ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται το καθένα σε εξειδικευμένες λειτουργίες του μάνατζμεντ και τέσσερις τομείς που ασχολούνται με γενικότερα θέματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σήμερα η ΕΕΔΕ συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα Management Associations παγκοσμίως σε επίπεδο Μελών και Έργου. Η Στρατηγική και η Δράση της αναπτύσσονται στους ακόλουθους βασικούς πυλώνες: Εκπαίδευση, Ενημέρωση, Δικτύωση, Δημιουργία εργαλείων και υποδομών, Επικοινωνία, Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Προγράμματα και υπηρεσίες Τελικού Δικαιούχου για τη διαχείριση και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων. Οι δραστηριότητες της εκτείνονται σε όλη την Ελλάδα.

Τελικός στόχος της ΕΕΔΕ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από την ανάπτυξη των ανθρώπων τους.

 

Σχετικά με τον ΟΠΕΜΕΔ 

Ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) αποτελεί το προϊόν της σύνθεσης των δυνάμεων είκοσι σημαντικών κοινωνικών εταίρων, φορέων της οικονομικής ζωής και της επιστημονικής κοινότητας, που έχουν έμπρακτα δηλώσει την υποστήριξή τους στην προσπάθεια διάδοσης της διαμεσολάβησης και των λοιπών εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα. Η ΕΕΔΕ είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΜΕΔ. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ΟΠΕΜΕΔ, τηλ: 211 5006 115, 211 5006 000, info@opemed.gr

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου