Η σύνοδος κορυφής της G7 και φέτος ήταν γεγονός και ο τόπος επελέχθη το Κεμπέκ, όπου οι ηγέτες των επτά από τις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου, που απαρτίζονται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, είχαν ως ατζέντα την οικοδόμηση συναίνεσης και τον καθορισμό της τάσης για τα υπάρχοντα ζητήματα. Τα θέματα για το 2018 ήταν υψηλά αλλά πολύ συναφή.
Εκτός από την ευχή των ηγετών στις συνεδριάσεις τους, τι μπορούν να υιοθετήσουν οι επιχειρηματίες από τις διαπραγματεύσεις, τις συναντήσεις και τις συνόδους κορυφής της G7;
Κάθε μέρα στην επιχείρηση γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι πάντα πετυχημένες. Μερικές φορές μπορεί να έχει κατάληξη σε μια διαφωνία με έναν πελάτη ή πελάτες. Εάν η διαφορά δεν έχει επιλυθεί, ο πελάτης θα συμβουλευτεί τον δικηγόρο του. Ενώ θα ήταν υπέροχο αν είχαμε ένα μαγικό ραβδί ώστε να κάνουμε τα προβλήματα να εξαφανιστούν.
Πριν από το δικαστήριο ή ακόμα και κατά τη διάρκεια δικαστικής διαδικασίας, οι εντολείς είναι συχνά πρόθυμοι να διαπραγματευθούν για να επιλύσουν τη διαφορά, είτε μέσω εμπιστευτικού φόρουμ είτε μέσω Διαμεσολάβησης. Όλο και περισσότεροι εντολείς αποφεύγουν τον κίνδυνο, τα έξοδα και την καθυστέρηση των διαφορών, και τίθενται υπέρ της διαπραγμάτευσης συμφωνίας για την επίλυση της διαφοράς ή της αξίωσής τους.
Υπάρχουν βέβαια συνήθως δύο παραδοσιακές μορφές διαπραγμάτευσης: ο μαλακός διαπραγματευτής (η μητέρα με την κόρη) και ο σκληρός διαπραγματευτής (ο Donald Trump). Υπάρχει όμως και ένας τρίτος τρόπος διαπραγμάτευσης, ένας διαπραγματευτής με αρχές, ο οποίος θεωρείται από τους ειδικούς ως το καλύτερο μοντέλο διαπραγματευτή.
Ένας διαπραγματευτής με αρχές θα καταλάβει τις ανάγκες των μερών, τι πρέπει να επιτύχει κατά τη διαπραγμάτευση και για ποιο λόγο καθώς να διεξάγει μια ανάλυση κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να πετύχει μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση.
Στη Διαπραγμάτευση δεν έχει τόσο νόημα η «Νίκη» όσο η προσπάθεια επίλυσης μίας διαφοράς. Όπως σημειώνουν οι Fisher και Ury στο “Getting to Yes”, θα μπορούσαμε να «κερδίσουμε» έναν καλύτερο τρόπο να διαπραγματευτούμε. Αυτό το μοντέλο διαπραγμάτευσης είναι αυτό που αναμένεται να ακολουθήσουν και οι ηγέτες της G7 με την ελπίδα να μπορούν να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα.
Πηγή: https://www.insider.co.uk/special-reports/g7-summit-donald-trump-quebec-12658187
Όλγα Ν. Τσιπτσέ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω –Δ.Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ- GDPR/DPO ex