Η Διαμεσολάβηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και φυσικά δε θα μπορούσε να εκλείπει από το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός της Βορείου Ελλάδος. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, φέτος, εμφανίστηκε για 81η φορά και γιόρτασε την επετειακή της παρουσία στα δρώμενα της χώρας μας, μετρώντας 90 χρόνια από το άνοιγμα των πυλών της, τον Οκτώβριο του 1926. Έκτοτε, μέτρησε παγκόσμιους και εμφύλιους πολέμους, την προσφυγιά, την μεγάλη φωτιά της Θεσσαλονίκης, παγκόσμια κραχ και εγχώριες οικονομικές κρίσεις. Και όμως, ήταν πάντα εκεί, με ελάχιστες διακοπές λόγω ανωτέρας βίας αλλά πάντα σήμα κατατεθέν της πόλης μας. Ένα γεγονός που προσέλκυσε και προσελκύει πάντα μεγάλο αριθμό επισκεπτών και που φέτος έδωσε τον καλύτερο εαυτό της.
Σε ένα τέτοιο γιορταστικό και επετειακό κλίμα, παρουσιάστηκε στο περίπτερο 15, αλλά και σε άλλα περίπτερα όπως το 3, ο θεσμός της Διαμεσολάβησης. Σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών ΟΠΕΜΕΔ, έκανε πανελλήνια πρώτη, μιλώντας για τη χρησιμότητα και τα οφέλη του θεσμού.
Στο περίπτερο παρευρίσκονταν λειτουργοί της Διαμεσολάβησης από ολόκληρη την Ελλάδα, πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήματα, να ενημερώσουν και να διαδώσουν τον θεσμό. Το ερώτημα είναι απλό: Υπάρχει άλλος τρόπος να λύνουμε τις διαφορές μας, μακριά από τις αίθουσες των δικαστηρίων; Η απάντηση : ναι, υπάρχει και ονομάζεται Διαμεσολάβηση.
Τι είναι Διαμεσολάβηση;
Ο κος Σπύρος Λειβαδόπουλος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής και εκπαιδευτής διαμεσολαβητών στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς, απαντά ότι είναι ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών, ο οποίος υπάρχει ήδη σε Νόμο από το 2010. Η διαδικασία είναι γρήγορη, γιατί μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη μέσα και σε λίγες ώρες, οικονομική καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι φθηνότερη από τη δικαστική επίλυση της διαφοράς, εμπιστευτική, γιατί τίποτα από όσα λέγονται δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέρα από τη διαμεσολάβηση καθώς το περιεχόμενο αυτής είναι απολύτως προστατευμένο από το απόρρητο που επιβάλλεται νομοθετικά, αποτελεσματική γιατί είναι αυτή που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εμπλεκόμενων μερών και κυρίως δεσμευτική γιατί η συμφωνία, ως αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης, αποκτά εκτελεστότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Η διάδοση της Διαμεσολάβησης εμπεριέχει, επίσης, και μία πολύ σημαντική αλλαγή κουλτούρας που προωθεί, αντί για τη διαμάχη, τη συναίνεση.
Η διαμάχη δεν εξυπηρετεί κανέναν. Δύο γονείς που χωρίζουν πχ. δεν μπορούν να συγκρούονται συνέχεια. Πρέπει κάποια στιγμή να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να επικοινωνήσουν εποικοδομητικά και να επικεντρωθούν στο συμφέρον των παιδιών τους, ώστε να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για όλη την οικογένεια. Αυτή ακριβώς την συναίνεση επιδιώκει η Διαμεσολάβηση, για όσους την επιλέξουν.
Γιατί είστε εδώ στο περίπτερο της ΓΣΕΒΕΕ;
Ο κος Σπύρος Λειβαδόπουλος διευκρινίζει πως η ΓΣΕΒΕΕ είναι μέλος του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, του ΟΠΕΜΕΔ, ο οποίος αποτελεί το προϊόν της σύνθεσης των δυνάμεων δέκα εννέα σημαντικών κοινωνικών εταίρων, φορέων της οικονομικής ζωής και της επιστημονικής κοινότητας, που έχουν έμπρακτα δηλώσει την υποστήριξή τους στην προσπάθεια διάδοσης της διαμεσολάβησης και των λοιπών εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ και μαζί με τους αξιόλογους συναδέλφους κ.κ. Δήμητρα Τριανταφύλλου και Δημήτρη Θεοχάρη, αποτελούν την ομάδα που υποστηρίζει τις δράσεις της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τη διαμεσολάβηση. Η παρουσία του στο περίπτερο της ΓΣΕΒΕΕ εξυπηρετεί την πληροφόρηση των επισκεπτών σχετικά με τη διαμεσολάβηση.
Τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ μπορούν μέσω της Διαμεσολάβησης να λύνουν τις διαφορές τους, οι οποίες αφορούν τις επιχειρήσεις μεταξύ τους, την επιχείρησή τους με τον/τους προμηθευτή/ες ή την τράπεζα, ή άλλα ενδοεπιχειρησιακά θέματα όπως προσωπικού, διοίκησης, συνεταίρων κα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να απευθυνθούν στο Ειδικό Γραφείο Διαμεσολάβησης που έχει δημιουργήσει η ΓΣΕΒΕΕ, να ενημερωθούν για τον θεσμό και εφόσον επιθυμούν, να λύσουν την διαφορά τους μέσω της διαμεσολάβησης.
Η ΔΕΘ, λοιπόν, καλωσορίζει την Διαμεσολάβηση και την εξωδικαστική επίλυση ζητημάτων που αφορούν σε συγκρούσεις μεταξύ επιχειρήσεων ή συνεταίρων/προσωπικού/διοίκησης, σε θέματα δανειακών υποχρεώσεων ή εξόφλησης υποχρεώσεων προς ή από τρίτους, σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σε οικογενειακά θέματα, κληρονομικά και πολλές άλλες διαφορές ιδιωτικού και εμπορικού ενδιαφέροντος.
Πηγή: http://vimapress.gr/society/22361-h-diamesolabish-sth-deth
Όλγα Ν. Τσιπτσέ
Δικηγόρος
Διαμεσολαβήτρια εμπορικών, αστικών, οικογενειακών υποθέσεων και Ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών