Έχει διαπιστωθεί, τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση για την αποσυμφόρηση των ελληνικών Δικαστηρίων. Υποθέσεις βαλτωμένες, υποθέσεις που καθυστερούν άνω τις 5ετίας να φθάσουν σε ένα τελεσίδικο αποτέλεσμα είτε λόγω αναβολών είτε λόγω αποχών-απεργιών πάσης φύσης (δικηγόρων, δικαστών, υπαλλήλων), υποθέσεις που όταν, τελικά, επιλύονται με τη δικαστική απόφαση, δεν αξίζει πλέον τον κόπο!

Έχουν ψηφισθεί, κατά καιρούς, νόμοι που προσπαθούν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα που καταντά εφιάλτης για την απονομή της Δικαιοσύνης και που αποδυναμώνει τη διαδικασία αυτής της απονομής. Οι άνθρωποι που καταφεύγουν πλέον στα Δικαστήρια, το πράττουν από μία ανώτερη ανάγκη και εντελώς ενστικτωδώς, παρά συνειδητοποιημένα. Καταφεύγουν γιατί «έτσι πρέπει», δε το σκέφτονται! Δε σκέφτονται τι ακριβώς χάνουν, πόσα χρήματα που θα μπορούσαν να διαθέσουν για ο,οτιδήποτε άλλο τους ευχαριστεί, πόσο χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώσουν στους ίδιους και τις οικογένειές τους, πόσες σχέσεις που φθάνοντας στις αίθουσες της δικαστικής διαμάχης, κατακερματίζονται , ενώ θα μπορούσαν να διατηρηθούν και να καλλιεργηθούν.

Η προσφυγή στα ελληνικά Δικαστήρια, περισσότερο είναι μία «Δύναμη της Συνήθειας» παρά κάτι πιο ουσιαστικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και αυτό, γιατί , όπως λέμε πάντα όταν κλείνει μετά από πολλά χρόνια μία υπόθεση, τελικά ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ. Υπάρχει βέβαια και ο κίνδυνος να απολεσθεί η υπόθεση ακόμη και για αυτόν που έχει δίκαιο αλλά δεν μπόρεσε να το αποδείξει.

Από το 2010, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να διαδώσει έναν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών, που μόνο θετικά έχει να προσφέρει στα αντικρουόμενα μέρη, αρκεί να καταλάβουν οι δύο πλευρές ότι κάποιες διαφορές, αστικές, καταναλωτικές, εμπορικές, οικογενειακές κα., είναι προτιμότερο να επιλύονται μακρυά από τις αίθουσες των δικαστηρίων, με μικρός κόστος και χωρίς ξόδεμα χρόνου, και κυρίως με συνθήκες αξιοπρέπειας και όχι εξόντωσης. Να επιλύονται, αναζητώντας τα ίδια τα μέρη μία κοινά αποδεκτή λύση που εγκρίνουν αμφότεροι και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν. Να επιλύονται με δεδομένο το κύρος μίας δικαστικής απόφασης κρατώντας την εκτελεστότητα που διαθέτει, αλλά χωρίς να καταπατάται το απόρρητο που στις δικαστικές αίθουσες γίνεται «χαλάκι» και ποδοπατείται.

Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης, που ήδη εφαρμόζεται από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική εδώ και χρόνια, ήδη άρχισε να ανατέλλει και στη χώρα μας με αργά αλλά σταθερά βήματα. Πρώτα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης βεβαιώθηκε, ότι έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί οι Διαμεσολαβητές, οι οποίοι θα είναι σε θέση να συνδράμουν για την εξωδικαστική και εναλλακτική επίλυση των διαφορών, έθεσε όλο το νομικό και πρακτικό πλαίσιο για αυτή τη διαδικασία και τώρα πλέον παρέχει στους πολίτες της χώρας μας μία άρτια προστασία των συμφερόντων τους , έξω και πέρα από τα δικαστήρια, με όλες τις δεσμεύσεις όμως μίας δικαστικής απόφασης.

Ποιος άραγε επιθυμεί να καταφεύγει στα Δικαστήρια, επιβαρυμένος έξοδα που ίσως πρέπει να δανειστεί για να καλύψει, και να προσπαθεί να πετύχει μία απόφαση μετά από πολλά χρόνια, αν καταφέρει τελικά να την πετύχει , η οποία όμως απόφαση μπορεί να μην εκτελεστεί τελικά ποτέ!
Ποιος άραγε δεν επιθυμεί να λύσει τη διαφορά του Άμεσα και Οικονομικά, με τη Διαμεσολάβηση, με την αξιοπρέπεια, το απόρρητο, το κύρος και την εκτελεστότητα που παρέχει η διαδικασία;

Προς αυτή την κατεύθυνση, της διάδοσης και προώθησης εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα, κινείται ένας Οργανισμός που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2015 και που τα μέλη του είναι όλοι οι σημαντικοί οικονομικοί φορείς της χώρας, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της Διαμεσολάβησης!

Ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών ΟΠΕΜΕΔ, παρουσιάστηκε την Τρίτη 22-12-2015, σε κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα. Βασικό χαρακτηριστικό και στρατηγικό πλεονέκτημα του νέου Οργανισμού είναι η συμμετοχή όλων των Κοινωνικών Εταίρων και των σημαντικότερων Θεσμικών Εκπροσώπων της οικονομικής ζωής, και της Επιστημονικής Κοινότητας. Με Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του, τον κο Παναγιώτη Πικραμμένο, Γενικό Γραμματέα τον κο Νικόλα Κανελλόπουλο και την παρουσία της κας Λ.Κατσέλη, δίνεται η βεβαιότητα σε όλους ότι το κύρος και η δράση αυτού του Οργανισμού είναι δεδομένη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τη δημιουργία Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. συνέταξαν τις δυνάμεις τους, αρχικά, 14 από τους πλέον σπουδαιότερους και πλέον δραστήριους Φορείς της χώρας μας. Πρόσφατα, ενώθηκαν και άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στον Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. συμμετέχουν:

ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών (ΣΕΒ)
Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)
Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ)
Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)
Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)
Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ)
Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas)
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)
Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ)
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)

Ο Οργανισμός φιλοδοξεί να καταστήσει τη Διαμεσολάβηση «χειροπιαστή» πραγματικότητα για κάθε πολίτη και επιχείρηση στην Ελλάδα. Επιπλέον, φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνέργειες με πλήθος Φορέων και Αρχών, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στη μελέτη και διαμόρφωση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου και της στέρεης βάσης για την εμπέδωση της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα.

Όραμα και έμπνευση για τη νέα προσπάθεια αποτελεί η ανάγκη της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας για ένα νέο, σύγχρονο σύστημα επίλυσης των διαφορών, καθώς και για μια σταδιακή αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι “συγκρούσεις” σε κάθε πεδίο της κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής δραστηριότητας (οικογένεια, εμπόριο, σχολείο, εργασία, αθλητισμός κ.α.)

 

Όλγα Ν. Τσιπτσέ
Δικηγόρος παρ’ Εφέταις / Διαμεσολαβήτρια αστικών, εμπορικών, οικογενειακών υποθέσεων και Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών

 

Πρώτη Δημοσίευση: 04/7/2016 στην ενημερωτική ιστοσελίδα http://vimapress.gr

http://vimapress.gr/society/19473-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CF%82-%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%B4

*Κάθε Δευτέρα η Όλγα Ν. Τσιπτσέ αρθρογραφεί στο www.vimapress.gr για το θεσμό της Διαμεσολάβησης. 

 

Σήμερα οι εταίροι έχουν ως εξής:

  • ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών (ΣΕΒ)
  • Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
  • Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
  • Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
  • Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
  • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ)
  • Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
  • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)
  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)
  • Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ)
  • Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)
  • Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)
  • Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ)
  • Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas)
  • Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΔΕΕ)
  • Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)
  • Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ)
  • Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου
  • Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ)