Σημαντικό στοιχείο επιτυχίας της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης είναι απαραίτητα ένας καλός Διαμεσολαβητής και καλοί παραστάτες δικηγόροι. Ο Διαμεσολαβητής, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους Παραστάτες Δικηγόρους, είναι σημαντικό να έχει ποιοτικές ιδιότητες και ειδικότερα να είναι:

  • Αξιόπιστος/να έχει καλή φήμη ότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο, να μην ψεύδεται, να μη χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που έχει, διαστρέφοντάς τες. Ο λόγος σου, η εμπιστοσύνη που εμπνέεις, σε ακολουθούν πάντα.
  • Καλός ακροατής: Ο Διαμεσολαβητής πρέπει να έχει αυτή την τέχνη, γιατί περί τέχνης πρόκειται, να ακούει τα μέρη, αλλά και κάθε συμμετέχοντα στη διαδικασία.

Είναι δεδομένο ότι πίσω από κάθε διαφωνία, υπάρχει μια πληγείσα σχέση (κοινωνική, εμπορική, αδελφική, συζυγική) και ο Διαμεσολαβητής πρέπει, ακούγοντας προσεκτικά τα μέρη να εξιχνιάσει αυτή την πληγείσα σχέση και να μεταμορφώσει την αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους από καταστροφική σε εποικοδομητική. Ο Διαμεσολαβητής ακούει και αφού βγάλει τα αγκάθια (get the thorns out, όπως λέει περιγραφικότατα ο Εντιμότατος Δικαστής, Διαιτητής και Διαμεσολαβητής, Ιδρυτής του JAMS, κ. Daniel Weinstein), από τα λεγόμενα των μερών, παραφράζοντας (paraphraising), ανακεφαλαιώνοντας (summarizing) ή επαναπροσδιορίζοντας (refraising), καθρεφτίζει όσα είπαν τα μέρη (mirrors back), και έτσι γίνονται αποδεκτά από αυτά.

  • Προετοιμασμένος
  • Με ενσυναίσθηση, κατανοώντας τις ιδιαιτερότητες των μερών, λόγω εθνικότητας, πολιτισμικών αντιλήψεων, θρησκείας, φύλου, να ξέρει πώς τους μιλά, και πώς νοιώθουν
  • Δημιουργικός. Για να σας δείξω τη σημασία που έχει η δημιουργική λύση στη Διαμεσολάβηση, τη γέννηση της οποίας θα πρέπει να προκαλέσει ο Διαμεσολαβητής, θα σας αναφέρω την ιστορία του πατέρα με τις 17 καμήλες του. Ο πατέρας πεθαίνει και αφήνει διαθήκη οι καμήλες του να πάνε στα παιδιά του και συγκεκριμένα ο πρωτότοκος να πάρει το ½, ο δευτερότοκος το 1/3 και ο τρίτος του γιός το 1/9. Αλήθεια πώς θα χωρισθούν αυτές οι καμήλες αφού ο αριθμός 17 δεν διαιρείται ούτε με το 2, ούτε με το 3, ούτε με το 9; Πώς θα μπορούσε κάποιος να συνεισφέρει μια δημιουργική λύση για να εκτελεσθεί κατά γράμμα η διαθήκη; Οι τρεις γιοί απελπισμένοι ζητούν τη βοήθεια της σοφής του χωριού, η οποία τους ακούει, κατανοεί το πρόβλημα και τους λέει ότι για το μοίρασμα θα τους δανείσει τη δική της καμήλα και όταν μοιράσουν την κληρονομιά να της την επιστρέψουν. Πόσο εύκολα έγιναν τώρα τα πράγματα, αφού οι καμήλες είναι συνολικά 18 και εύκολα τα τρία αδέλφια μπορούν να εκτελέσουν τη διαθήκη του πατέρα τους. Ο πρώτος πήρε 9, ο δεύτερος 6 και ο τελευταίος 2, δηλαδή συνολικά 17. Η 18η καμήλα απλά ήταν η δημιουργική λύση στο πρόβλημά τους.
  • Με αυτοπεποίθηση
  • Ευέλικτος στη διαπραγμάτευση
  • Σίγουρος, αλλά όχι αλαζονικός
  • Υπομονετικός, με σθένος, δύναμη (stamina) και φιλικότητα

Βασιλική Δημ. Σκορδάκη
Δικηγόρος Αρείου Πάγου & Συμβουλίου της Επικρατείας, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών – Solicitor Αγγλίας & Ουαλίας