Όσοι γνωρίζουν τον θεσμό της Διαμεσολάβησης θεωρούν ότι αποτελεί μόνο μια διαδικασία επίλυσης αστικών και εμπορικών υποθέσεων. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι η Διαμεσολάβηση διδάσκεται μεταξύ άλλων και σε διπλωμάτες καθώς και σε στρατιωτικούς αξιωματούχους. Αν κανείς διαβάσει το βιογραφικό σημείωμα του Ουίλιαμ Γιούρι (William Ury) συγγραφέα, ακαδημαϊκού, ανθρωπολόγου, ειδικού στις διαπραγματεύσεις και Διαμεσολαβητή, από τους πλέον επιφανείς παγκοσμίως, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Harvard και συγγραφέα μερικών από τα πλέον σημαντικά βιβλία στον τομέα των διαπραγματεύσεων και της Διαμεσολάβησης όπως το Getting to yes που κυκλοφορεί στην Ελλάδα υπό τον τίτλο Πετυχαίνω τη συμφωνία, και το Getting past no, Πώς να ξεπερνάτε την άρνηση, θα πληροφορηθεί ότι ο Διαμεσολαβητής αποτελεί σημαντικό πρόσωπο στην διαχείριση και επίλυση διακρατικών διαφορών και διπλωματικών κρίσεων.

Στο βιογραφικό σημείωμα του συγκεκριμένου Διαμεσολαβητή διαβάζουμε ότι εργάστηκε ως σύμβουλος διαπραγμάτευσης και Διαμεσολαβητής σε συγκρούσεις μεταξύ χωρών, στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Ινδονησία, τη Γιουγκοσλαβία, την Τσετσενία και τη Βενεζουέλα. Επίσης ίδρυσε και υπηρέτησε ως διευθυντής του Προγράμματος Διαπραγμάτευσης για τα Πυρηνικά του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Λόγω της θέσης του αυτής το 1982, η αμερικανική υπηρεσία ελέγχου όπλων και αφοπλισμού του ζήτησε, στα πλαίσια του προγράμματος διαπραγμάτευσης του Χάρβαρντ, να συντάξει μια έκθεση αναφορικά με την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς για τον περιορισμό των υπερδυνάμεων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ενός πολέμου από ατύχημα, εσφαλμένη εκτίμηση, κλιμάκωση, τρομοκρατική ενέργεια ή ανθρώπινο λάθος.

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας μαζί με τον Richard Smoke, Αμερικανό ιστορικό και πολιτικό επιστήμονα, ο Γιούρι έλαβε συνεντεύξεις από Αμερικανούς και Σοβιετικούς ειδικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσίευσε την έκθεση για την αμερικάνικη κυβέρνηση το 1984.

Η έκθεση αποτέλεσε τη βάση του βιβλίου του Beyond the Hotline. Κατά την ίδια περίοδο ως σύμβουλος του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου εργάστηκε για τη δημιουργία κέντρων μείωσης των πυρηνικών κινδύνων στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο της πρώτης συμφωνίας για τον έλεγχο των όπλων που υπογράφηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Ρώσο Γενικό Γραμματέα Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Επίσης μαζί με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ ο Γιούρι ίδρυσε το Διεθνές Δίκτυο Διαπραγμάτευσης, το οποίο εργάστηκε για να τερματίσει τους εμφύλιους πολέμους σε όλο τον κόσμο.

Από τα παραπάνω καθίσταται απολύτως φανερό ότι τα πρόσωπα των Διαμεσολαβητών είναι απολύτως απαραίτητα, παράλληλα με εκείνα των πολιτικών, όπως και η γνώση της Διαμεσολάβησης κατά τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών μεταξύ κρατών, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο και στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Πηγή https://en.wikipedia.org/wiki/William_Ury

Παναγιώτα Λουκάκου
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών