Η επιτυχής επίλυση μιας οικογενειακής διαφοράς στη γειτονική μας Τουρκία αποτελεί ένα χρήσιμο παράδειγμα προς μελέτη Διαμεσολάβησης στο εξωτερικό.
Ένα ζευγάρι από την Τουρκία που αποφάσισε να πάρει διαζύγιο τον έκτο μήνα του γάμου τους, τελικά πήρε διαζύγιο μετά από τρία χρόνια. Η υπόθεση της διατροφής διήρκεσε 10 χρόνια και λύθηκε πρόσφατα με τη βοήθεια της διαμεσολαβήτριας Yuksel Okyay Evren.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε πριν από δέκα χρόνια και αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο μετά από έξι μήνες λόγω αγεφύρωτων διαφορών. Σύμφωνα με την ισχύουσα στην Τουρκία διαδικασία για τις οικογενειακές διαφορές,η σύζυγος κατέθεσε αγωγή το 2007, η οποία όμως απορρίφθηκε λόγω της άρνησης του συζύγου. Όταν η σύζυγος προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο τρία χρόνια αργότερα, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο.
Η σύζυγος καταδικάστηκε να καταβάλλει ως αποζημίωση 11.000 τουρκικές λίρες. Επειδή η πληρωμή δεν πραγματοποιήθηκε εντός της απαιτουμένης προθεσμίας ξεκίνησε η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Σε απάντηση η σύζυγος κατέθεσε ανακοπή για να απαλλαγεί από την υποχρέωση αποζημίωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ποσό της αποζημίωσης να μειωθεί. Οι διαδικασίες συνεχίστηκαν με τη δικαστική προσφυγή του συζύγου για αύξηση της αποζημίωσης και η σύζυγος καταδικάστηκε σε μειωμένη αποζημίωση.
Μετά από αυτή την ατελείωτη διαδικασία των εκατέρωθεν προσφυγών στα δικαστήρια, η σύζυγος προσέφυγε στη διαμεσολαβήτρια Υuksek Okyay Evren στις 25 Ιανουαρίου του 2017. Η διαμεσολαβήτρια υπογράμμισε ότι και τα δύο μέρη θέλησαν να τερματίσουν τη δικαστική διαδικασία που κράτησε 10 χρόνια ενώ ο γάμος τους είχε διαρκέσει μόλις έξι μήνες.
Η διαμεσολαβήτρια τόνισε « Και τα δύο μέρη ξόδεψαν χρόνο και χρήματα. Το μυαλό και των δύο ήταν απασχολημένο με αυτές τις αγωγές. Τα μέρη δεν ήταν πρόθυμα να έρθουν σε επαφή. Επίσης, καθώς οι δικηγόροι και των δύο μερών επικεντρώθηκαν στην οικονομική ικανοποίηση των πελατών τους, δεν υπήρξε ευκαιρία για συμφωνία.
Η Διαμεσολάβηση λειτούργησε εξαιρετικά αποτελεσματικά γι αυτό το ζευγάρι, διότι και τα δύο μέρη επιθυμούσαν πλέον μια γρήγορη λύση. Κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε συμφωνία αναφορικά με όλες τις αγωγές που κατατέθηκαν, τις διαδικασίες εκτέλεσης και τις λοιπές αξιώσεις για αποζημίωση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τα μέρη δεν συνυπήρξαν ποτέ. Τα μέρη υπέγραψαν τη συμφωνία σε χωριστά δωμάτια. Οι ατελείωτες αγωγές και η εχθρότητα έχουν τελειώσει τελικά.»
Παρόμοιες υποθέσεις οικογενειακού δικαίου ανάμεσα σε ζευγάρια που χωρίζουν στην Ελλάδα για την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών, τη διατροφή και την επικοινωνία καθώς και για τις αξιώσεις για συμμετοχή στα αποκτήματα κατά τη διάρκεια του γάμου, μπορεί να εξελιχθούν σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αποφευχθεί, διότι οι υποθέσεις επιλύθηκαν πριν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης γρήγορα και οικονομικά με τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης.
Πηγή: https://www.imimediation.org/
Παναγιώτα Λουκάκου
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια –Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών