Η ανάγκη διαμόρφωσης μίας νέας κουλτούρας επίλυσης διαφορών, αλλά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία του θεσμού της Διαμεσολάβησης, αναδείχθηκαν στο Συνέδριο «Διαμεσολάβηση & Δικαστική Μεσολάβηση» που οργάνωσαν ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης, η Πρόεδρος της ΕνΔΕ και Πρόεδρος Εφετών κ. Μαργαρίτα Στενιώτη και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ και Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

«Είναι πολύ μεγάλα τα περιθώρια βελτίωσης του θεσμού της Διαμεσολάβησης και της Δικαστικής Μεσολάβησης», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φλωρίδη, «αν καταφέρουμε να λύνουμε εξωδικαστικά κάποιες υποθέσεις θα βοηθήσουμε να απαλλαγούν οι δικαστές από τον αυξημένο φόρτο εργασίας», κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και εξήγησε ότι «από την εμπειρία που έχουμε θα διαμορφωθεί το καινούριο πλαίσιο», προαναγγέλλοντας βελτιώσεις του υφιστάμενου νόμου.

«Η σημερινή εκδήλωση βάζει ένα λιθαράκι για να εμπιστευθούν οι πολίτες τη Διαμεσολάβηση», σημείωσε στην τοποθέτηση της η Πρόεδρος της ΕνΔΕ κ. Μαργαρίτα Στενιώτη εξηγώντας ότι «είναι μία διαδικασία άμεση, ταχύτατη, ευέλικτη που βοηθά τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση, με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή» ενώ τόνισε ότι «όπου έχει εφαρμοστεί, έχει στεφθεί με επιτυχία» και ότι «συμβάλει στην προαγωγή του νομικού πολιτισμού».

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης νέας κουλτούρας για την επίλυση διαφορών, καθώς όπως είπε πρέπει να μειωθούν οι υποθέσεις που εισάγονται στα δικαστήρια  και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι εξετάζονται από την Πολιτεία βελτιώσεις και συμπληρώσεις του νόμου του 2019. Σχετικά με την καλύτερη εφαρμογή του θεσμού εξήγησε ότι «πρωταρχική θέση πρέπει να έχει η στάση του νομικού κόσμου και κυρίως των δικηγόρων», εκτιμώντας παράλληλα ότι «η αρχικά αρνητική θέση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μεταβάλλεται».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη διεξαγωγή δύο Συνεδριών. Στην Α΄ Συνεδρία, όπου Προεδρεύων ήταν ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ. και Πρόεδρος GEMME HELLAS, αναλύθηκε το θέμα του θεσμού της Διαμεσολάβησης και αυτό της Δικαστικής Μεσολάβησης. Για το πρώτο εισηγήτρια ήταν η κ. Ιωάννα Στρατσιάνη, Πρόεδρος Εφετών, Δικαστική Μεσολαβητής, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης Υπουργείου Δικαιοσύνης και ιδρυτικό μέλος GEMME HELLAS, η οποία μεταξύ άλλων στάθηκε στην ανάγκη προώθησης της Διαμεσολάβησης. Για τη Δικαστική Μεσολάβηση μίλησε η κ. Ελισάβετ Σπυροπούλου, Πρωτοδίκης και Μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιώς, η οποία εκτίμησε ότι η επίλυση οικογενειακών ή εμπορικών διαφορών μέσω της Δικαστικής Μεσολάβησης μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Παράλληλα ανέδειξε προβλήματα όπως η έλλειψη των κατάλληλων χώρων ενώ κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού.

Προεδρεύων στη Β΄ Συνεδρία ήταν ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ, Δικηγόρος και Διαμεσολαβητής. Κατά την τοποθέτηση του τόνισε ότι είναι αυστηρή και άδικη η κριτική που έχει ασκηθεί στο θεσμό της Διαμεσολάβησης. Όπως είπε, «φαίνεται ότι αίρονται οι επιφυλάξεις που είχε εκφράσει αρχικά ο νομικός κόσμος και υπάρχουν στοιχεία που μας γεμίζουν αισιοδοξία». Σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσίασε ο κ. Κανελλόπουλος, αποδεικνύεται ότι το 2023 υπήρξε εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των υποθέσεων που επιλύθηκαν μέσω της Διαμεσολάβησης, κάτι που δείχνει και τη δυναμική του θεσμού.

Εισηγητές στη Β΄ Συνεδρία ήταν ο κ. Κυριάκος Οικονόμου, Αρεοπαγίτης ε.τ., πρώην αν. Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ο κ. Δημήτριος Τσικρικάς, Καθηγητής Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης Υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν «Διαμεσολάβηση και Δικαιοσύνη» και «Διαμεσολάβηση και Δικονομικά Ζητήματα».

Τον γενικό συντονισμό των εργασιών του Συνεδρίου είχε η Εκτελεστική Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Δέσποινα Λασκαρίδου, η οποία αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει ο θεσμός της Διαμεσολάβησης για την κοινωνία και την οικονομία.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρεμβάσεις και κατάθεση προτάσεων από το κοινό. Ειδικότερα, κατά σειρά τοποθέτησης, μίλησαν ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Εμβαλωμένος, ο δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Στέλιος Μανουσάκης, η δικηγόρος κ. Λουκία Μαστροπέτρου, ο δικηγόρος κ. Σέργιος Μαναράκης και η κ. Άννα Ζουρνατζή, Μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος του φορέα κατάρτισης διαμεσολαβητών ΑΚΚΕΔ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

Το Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν ΟΠΕΜΕΔ και ΕνΔΕ τίμησαν με την παρουσία τους δικαστές και δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και οι:

Γεώργιος Παπαγεωργίου, Αρεοπαγίτης

Δημήτριος Οικονόμου, Πρόεδρος Εφετών, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών,

Χριστίνα Τζίμα, Πρόεδρος Εφετών, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης Υπουργείου Δικαιοσύνης

Κατερίνα Μπετσικώκου, Εφέτης, Μέλος τους Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών,

Κατερίνα Παπαδημητροπούλου, Εφέτης, Μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών,

Κων/νος Βουλγαρίδης, Εφέτης, Εκπρόσωπος Τύπου Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων

Ιωάννα Κορρέ, Προϊσταμένη Δ/νσης Γραμματείας Εφετείου Αθηνών

Εμμανουέλλα Πανοπούλου, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους (ΝΣΚ), Πρόεδρος Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)

Μαρία Χρόνη – Οικονόμου, Πρόεδρος Τριμελούς Διεύθυνσης Ειρηνοδικείου Αθηνών

Άρτεμις Κομπάρου, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης Υπουργείου Δικαιοσύνης

Κατερίνα Κωτσάκη, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών, Δικηγόρος ε.τ., Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης Υπουργείου Δικαιοσύνης

Παρασκευή Αγαλίδου, Χρηματοικονομική Μεσολαβητής, εκπρόσωπος του Ελληνικού Χρηματοοικονομικού Μεσολαβητή