Μια νεαρή φοιτήτρια, η Μαγδαληνή, εργάζονταν σε ένα καφέ. Η οικογένειά της είχε μόλις βγει από μια περίοδο μακράς ασθένειας της μητέρας, η οποία εντέλει έχασε τη ζωή της. Τα οικονομικά της οικογένειας είχαν εξαντληθεί και η Μαγδαληνή εργάζονταν ώστε να μπορέσει τουλάχιστον να βγάζει τα έξοδά της.

Ένα βράδυ στο καφέ, ο Φίλιππος 17-18 χρόνων, μιλούσε στην παρέα του δυνατά και με άσχημες κουβέντες, οπότε η Μαγδαληνή του ζήτησε να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του. Εκείνος με θράσος απάντησε:

-Όπως θέλω θα μιλάω. Παράτα με γιατί θα σου κάνω τα μούτρα σου κιμά. Και έβρισε τη μητέρα της…

Η Μαγδαληνή διαμαρτυρήθηκε:

-Δεν φτάνει που προσβάλεις εμένα, βρίζεις και τη μητέρα μου, που δεν ζει; Έτσι να πεις τη δική σου μητέρα και ανταπέδωσε τη βρισιά.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου, αυτός τής έδωσε μια γροθιά στο πρόσωπό της, που γέμισε αίματα. Η Μαγδαληνή, έτρεξε να πλυθεί και είδε τα δόντια της να πέφτουν μέσα στα χέρια της.

Επέστρεψε στην αίθουσα κραυγάζοντας και βρίζοντας. Τη στιγμή που γύρισε αναζητώντας το τηλέφωνο, ο Φίλιππος της πέταξε στην πλάτη ένα σταχτοδοχείο, γελώντας και λέγοντας:

-Σου άρεσε που σού έκανα τα μούτρα σου έτσι; Τώρα θα με θυμάσαι για όλη σου τη ζωή.

Και όταν οι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν και να τον συνετίσουν, προκλητικά συνέχισε:

-Δεν με νοιάζει, θα της δώσω λεφτά, για να κάνει τα δόντια που τής έσπασα, χρυσά…

Η Μαγδαληνή οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο, όπου δέχθηκε περιποίηση στα τραύματά της και ακολούθησαν οι απαραίτητες εργασίες στον οδοντίατρο. Κατόπιν απευθύνθηκε σε δικηγόρο.

Έκανε αγωγή με την οποία ζητούσε: Την θετική ζημία, δηλαδή τα χρήματα που ξόδεψε για να φτιάξει τα δόντια της, τα χρήματα που ξόδεψε για ταξί, που έδωσε σε ψυχολόγο κ.λπ. Τα διαφυγόντα κέρδη, αυτά που έχασε γιατί για καιρό δεν μπορούσε να εργαστεί και την ηθική βλάβη.

Επίσης έκανε μια μήνυση για τις σωματικές βλάβες που υπέστη, για την απειλή και την εξύβριση.

Η διαδικασία σήμερα είναι: κατάθεση και επίδοση αγωγής, σύνταξη ενόρκων βεβαιώσεων μετά από κλήση της άλλης πλευράς, για μέχρι 5 μάρτυρες από κάθε πλευρά, κατάθεση φακέλου και προτάσεων μέσα σε 100 μέρες, σύνταξη τυχόν και άλλων ενόρκων βεβαιώσεων, πάλι μετά από επίδοση κλήσης προς την άλλη πλευρά, προσθήκη τις επόμενες 15 μέρες, ορισμός δικασίμου μετά από μερικούς μήνες. Η υπόθεση εκδικάζεται χωρίς να εξετασθούν μάρτυρες στο ακροατήριο και μετά από συνήθως οκτώ μήνες, έχουμε το αποτέλεσμα που λέει αν ο δικαστής κρίνει ότι κάποιοι μάρτυρες πρέπει να εξετασθούν και ενώπιόν του, ή -αν αρκούν τα έγγραφα και οι ένορκες καταθέσεις- θα βγει απευθείας μια απόφαση, θετική ή αρνητική.

Εντέλει, όσα χρήματα και αν επιδικασθούν η Μαγδαληνή θα τα θεωρεί λίγα, γιατί αυτό που υπέστη είναι πραγματικά πολύ σοβαρό και πολύ τραυματικό όχι μόνον σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Η πλευρά του Φίλιππου, θα τα θεωρεί πολλά, γιατί δεν ήταν καμιά εύπορη οικογένεια. Οπότε, έφεση τουλάχιστον από τον ένα, αλλά μάλλον και από τους δύο.

Παράλληλα η ποινική τιμωρία του δράστη. Όποια ποινή και αν επιβληθεί η Μαγδαληνή δεν θα είναι ικανοποιημένη, γιατί ο Φίλιππος θα πάρει αναστολή. Από την άλλη, για τον Φίλιππο μια καταδίκη μπορεί και να του καταστρέψει τη ζωή.

Η υπόθεση θα χρειαστεί 5 – 6 – 7 χρόνια… Αίσθηση ικανοποίησης δυστυχώς καμία, σε καμία πλευρά.

Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ επίλυσης μιας τέτοιας υπόθεσης είναι η Διαμεσολάβηση. Όπου γίνεται ανάλυση της διαφοράς και των αιτίων, και προκύπτουν ίσως και οι ρίζες του προβλήματος. Τί έκανε τον Φίλιππο να συμπεριφερθεί έτσι; Ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Τί τον οδήγησε στις ουσίες; Τί του προκαλούσε τόσο θυμό; Τί μπορεί να γίνει τώρα; Στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης εκτός από τη Μαγδαληνή και τον Φίλιππο, μπορούν να συμμετέχουν και οι γονείς τους.

Ασφαλώς θα καθορισθεί η αποζημίωση προς την Μαγδαληνή, όπως και ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα δοθεί, αλλά όχι μόνον αυτό. Μαζί, θα υπάρξει πιθανόν και  μία (λυτρωτική και για τις δύο πλευρές), συγνώμη, συνοδευόμενη και από αλλαγή συμπεριφοράς. Με την ανάλυση της υπόθεσης ο Φίλιππος ενδεχομένως θα πάρει την απόφαση για παρακολούθηση κάποιου προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης για νέους. Οι γονείς του, θα είναι αρωγοί του σ’ αυτή την προσπάθεια, γιατί και αυτοί θα αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει με τον γιό τους, κάτι χρειάζεται. Η επιθετικότητα που έδειξε, ήταν στην ουσία μια κραυγή για βοήθεια προς αυτόν τον ίδιο.

Με τη Διαμεσολάβηση, μπορεί να βρεθεί η ουσιαστική και ριζική λύση του προβλήματος. Μια λύση που βάζει τάξη, βοηθά και τα δύο νεαρά άτομα να συνεχίσουν τη ζωή τους. Με τη Διαμεσολάβηση μπορούμε να έχουμε λύσεις ρεαλιστικές αλλά και λιγότερα ψυχικά τραύματα, λιγότερες παραβατικές συμπεριφορές, περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη ψυχική ηρεμία. Συμφέρον για όλους αυτούς που εμπλέκονται, αλλά και για την κοινωνία γενικά…

Ευγνωσία Ραφτοπούλου-Χατζηπρίμου
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω ΔΣΘ
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Συντονίστρια Πύλης Διαμεσολάβησης Ωραιοκάστρου