Ο θάνατος από λευχαιμία ενός εργάτη της μονάδας εργοστασίου της Samsung στη Σεούλ της Νότιας Κορέας το 2007 πυροδότησε την ανησυχία στους εργαζομένους της εταιρίας ότι η έκθεση τους στις ουσίες που εκλύονται κατά την παραγωγή των προϊόντων ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου.
Οι υποψίες περί μη τήρησης των προϋποθέσεων ασφαλείας από μέρος της κορυφαίας εταιρίας ηλεκτρονικών συσκευών οδήγησε στην δημιουργία μίας ακτιβιστικής ομάδας με το όνομα “SHARPS” η οποία είχε ως στόχο την αναγνώριση της υπαιτιότητας της εταιρίας και την απόδοση δίκαιης αποζημίωσης στους πάσχοντες από καρκίνο υπαλλήλους και στις οικογένειες των θανόντων υπαλλήλων από την εν λόγω νόσο. Το αίτημα για τη σχετική αποζημίωση αφορούσε και τους νοσούντες οι οποίοι εργάστηκαν στη μονάδα της Samsung για τουλάχιστον ένα έτος από το 1984 μέχρι σήμερα. Το 2015, η SHARPS ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των νοσούντων υπολογίζεται τουλάχιστον στους 200.
Μετά από περίπου δέκα χρόνια διαμάχης μεταξύ των δύο μερών, η Samsung δέχτηκε να καταβάλει την αποζημίωση που προέκυψε από τη Διαμεσολάβηση. Από το 2015 η εταιρία είχε αναγγείλει ότι είχε συγκεντρώσει το ποσό του 1 δις δολάρια, με σκοπό να το διανείμει στους ασθενείς και τις οικογένειες τους, οι οποίοι όμως τότε αρνήθηκαν την πρόταση της εταιρίας.
Τον Ιούλιο του 2018 στο πλαίσιο της Διαμεσολάβησης, τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η εταιρία θα κατέβαλε 150 εκατομμύρια δολάρια σε καθένα νοσούντα ή στην οικογένεια των θανόντων από τη νόσο ως αποζημίωση για τις αρνητικές επιπτώσεις από την έκθεση στις επιβλαβείς ουσίες που εκλύονταν στην μονάδα κατά την εργασία τους, δίνοντας ένα οριστικό τέλος στη συγκεκριμένη πολυετή διαφορά.
Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση