Οι εξαιρετικά ελπιδοφόρες προοπτικές της διαμεσολάβησης και των Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών κυριάρχησαν στην εορταστική εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας 2025 του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.), στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5, Αθήνα).Της εκδήλωσης προηγήθηκε η Συνέλευση των Εταίρων και η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Οργανισμού, ενώ έγινε ο θετικός απολογισμός του 2024 και τέθηκαν από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΜΕΔ κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο οι νέοι στόχοι του Οργανισμού για το 2025, μίας χρονιάς που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον της διαμεσολάβησης.Η Διοικούσα Επιτροπή, επίσης, εξέλεξε τον κ. Ιωάννη Μπρατάκο, Πρόεδρο του ΕΒΕΑ ως Αντιπρόεδρο β’ του ΟΠΕΜΕΔ, ενώ ανανέωσε τη θητεία των υπολοίπων μελών του Προεδρείου.Ο Πρόεδρος κ. Μενουδάκος καλωσόρισε ως νέα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Πρόεδρο του ΣΕΒ, τον κ. Σταύρο Καφούνη, Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, τον κ. Κωνσταντίνο Δαμίγο, Πρόεδρο του ΒΕΑ, την κα Ελένη Κοντογεώργου, Πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς και τον κ. Ιωάννη Μπρατάκο, Πρόεδρο του ΕΒΕΑ.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, στον ρόλο που μπορεί να έχει ο Οργανισμός σε αυτή την εθνική προσπάθεια καθώς και στη σημαντική συνεισφορά του θεσμού της Διαμεσολάβησης. Παράλληλα ανακοίνωσε τρεις σημαντικές εξελίξεις:
– τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μία πρόταση που έχει καταθέσει ο ΟΠΕΜΕΔ,
– τον Κώδικα Εναλλακτικών Μεθόδων (Διαιτησία, Διαμεσολάβηση, Δικαστική Μεσολάβηση),
– την τροποποίηση του σχετικού νόμου έως το φθινόπωρο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος και η Διευθύντρια Ερευνών του Ερευνητικού Οργανισμού διαΝΕΟσις κα Φαίη Μακαντάση ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της Μελέτης και της Έρευνας που είχε αναλάβει ο ΟΠΕΜΕΔ σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις η οποία και παραδόθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη.Όπως έγινε γνωστό, η Μελέτη είναι υπό έκδοση καθώς θα κυκλοφορήσει και ως βιβλίο και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος μπορεί να αποτελέσει τη «Βίβλο» της Διαμεσολάβησης και των Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών.
Παραστάθηκε επίσης ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος ε.τ. του ΣτΕ, πρώην Πρωθυπουργός, πρώην Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και πρώτος Πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την σχεδόν δεκάχρονη πορεία του ΟΠΕΜΕΔ και την ιδιαίτερη συμβολή του Οργανισμού στην εμπέδωση του θεσμού της διαμεσολάβησης.Την εκτίμηση ότι η Διαμεσολάβηση θα βοηθήσει πολύ έτσι ώστε να μειωθεί η ροή των υποθέσεων στα δικαστήρια, εξέφρασε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να δοθεί βάρος και στη Δικαστική Μεσολάβηση.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος GEMME HELLAS κ. Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου και η δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης κα Ολυμπία Αναστασοπούλου.Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, από τους Εταίρους η κα Ράνια Αικατερινάρη, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του ΙΣΑ, η κα Ελένη Κοντογεώργου, Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, η κα Χαρούλα Απαλαγάκη, Acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ, ο κ. Γεώργιος Ξηρογιάνης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, ο κ. Γιώργος Αμβράζης, Γενικός Διευθυντής και Σύμβουλος Προέδρου ΣΕΤΕ, η κα Σοφία Καζάκου, Νομική Σύμβουλος της ΓΣΕΕ, ο κ. Νίκος Δήμας, Νομικός Σύμβουλος ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Αντώνης Μέγγουλης, Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος ΕΣΕΕ, ο κ. Γιάννης Μάνος, Α΄ Αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, ο κ. Μιχάλης Καλαντζόπουλος, Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, ο κ. Αθανάσιος Δράγιος από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγίου και Δωδεκανήσου, οι Α΄ και Β΄ Αντιπρόεδροι του ΕΕΑ κ. Νικόλαος Γρέντζελος και κ. Νίκος Κογιουμτσής. Από τον ΟΠΕΜΕΔ παρέστησαν η κα Δέσποινα Λασκαρίδου, Εκτελεστική Γραμματέας καθώς και η κα Ελισσάβετ Σπυροπούλου, Γραμματέας.
Το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΟΠΕΜΕΔ κέρδισε ο κ. Μιχάλης Καλαντζόπουλος, Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος παρέλαβε ως δώρο ένα ειδώλιο περιστεριού από λευκό μάρμαρο (ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Ι MUSEUM OF CYCLADIC ART), σύμβολο της ειρήνης, της αρμονίας, της ευτυχίας, της ελπίδας.Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά και τη συνέχιση του έργου του ΟΠΕΜΕΔ στην εθνική προσπάθεια προώθησης και εδραίωσης ενός σύγχρονου συστήματος επίλυσης διαφορών στο νομικό μας θεσμικό πλαίσιο, με την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης και των λοιπών Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, και τη γενικότερη μεταβολή της κουλτούρας για την επίλυση διαφορών στην Ελλάδα, όπως αυτό παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.