Αμέσως μετά την αναστολή της απεργίας των δικηγόρων, που είχε εμποδίσει κάθε νομική διαδικαστική ενέργεια για διάστημα μηνών σε όλη την ελληνική επικράτεια, έλαβε χώρα τον Ιούλιο η πρώτη Διαμεσολάβηση για το 2016 στη Θεσσαλονίκη! Συγκεκριμένα, αφορούσε εμπορική υπόθεση μεταξύ δύο εταιριών, οι οποίες μετά από χρόνια συνεργασία, αντιμετώπισαν προβλήματα στις σχέσεις τους και προσέφυγαν σε Διαμεσολάβηση, προκειμένου να τις διευθετήσουν. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Διαμεσολάβησης αυτής ήταν τα εξής:
Τα δύο μέρη είχαν προσπαθήσει επί μακρόν να επιλύσουν τη διαφορά τους, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν από μόνα τους να καταλήξουν σε συμφωνία. Το γεγονός αυτό είχε δημιουργήσει εκνευρισμό και ένταση στις σχέσεις τους. Με την επίτευξη λύσης, μετά από μια επίπονη και εξοντωτική διαδικασία, αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά το πόσο καταλυτική είναι η παρουσία του Διαμεσολαβητή, ως τρίτου προσώπου, σε παρόμοιες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί λύση. Επίσης, αναδείχτηκε η αξία της ίδιας της διαμεσολαβητικής διαδικασίας, η οποία διαθέτει μορφή ικανή να οδηγήσει τα μέρη να ξεπεράσουν από μόνα τους όλα τα εμπόδια.
Σημειωτέον ότι αμφότερες οι πλευρές ευτύχησαν να έχουν νομικούς παραστάτες με ευρεία γνώση του θεσμού και πιστοποίηση εκπαίδευσης οι ίδιοι ως Διαμεσολαβητές. Η δε γνώση και η εμπειρία τους ήταν παράγοντες, οι οποίοι στάθηκαν σημαντικοί αρωγοί της προσπάθειας του Διαμεσολαβητή, μέχρι να βρεθεί τελική λύση. Οι έμπειροι στη Διαμεσολάβηση δικηγόροι ήταν αυτοί που συμβούλεψαν κατάλληλα τους πελάτες τους, όταν η διαδικασία βρισκόταν σε τέλμα. Η συμβολή των δικηγόρων ήταν επίσης απαραίτητη, στο να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, τις στιγμές που τα μέρη στέρευαν από ιδέες. Τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των δικηγόρων στο θεσμό της Διαμεσολάβησης, μιας και ο ρόλος τους σε μια διαμεσολαβητική διαπραγμάτευση είναι εξόχως διαφορετικός από τα καθήκοντά τους σε μια δικαστική διαμάχη. Δεδομένου δε ότι οι πτυχές της Διαμεσολάβησης αλλά και οι βασικές αρχές των διαπραγματεύσεων δεν διδάσκονται προς το παρόν κατά τη διάρκεια της βασικής νομικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αποδεικνύεται στην πράξη πόσο απαραίτητο είναι οι νομικοί παραστάτες να εντρυφήσουν στο θεσμό της Διαμεσολάβησης και να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτόν, προκειμένου, όπως στην παραπάνω περίπτωση, να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε μια επίπονη διαμεσολαβητική διαδικασία με τα περισσότερα οφέλη για τον πελάτη τους.
Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έληξε με επιτυχία μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων, με μια συμφωνία που κατατέθηκε στο οικείο Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και είναι απολύτως εκτελεστή, όπως και οι δικαστικές αποφάσεις. Εξάλλου, αυτός ο λόγος (η δυνατότητα δηλαδή να καταλήξουν τα μέρη σύντομα σε μια άμεση εκτελεστή απόφαση) ήταν και από τους βασικούς λόγους, που τα μέρη επέλεξαν τη διαδικασία αυτή.
Δρ. Δημήτρης Θεοχάρης
Δικηγόρος, L.L.M.
Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών
Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Κ.Π.Α. (e-learning)