Το Νέο Δελχί έγινε μια από τις πρώτες πόλεις της Ινδίας που μείωσε αποτελεσματικά τις εκκρεμούσες δικαστικές υποθέσεις με τη βοήθεια της Διαμεσολάβησης.
Τα Κέντρα Διαμεσολάβησης διαχειρίστηκαν και οριστικοποίησαν πάνω από 100.000 υποθέσεις, βοηθώντας έτσι σημαντικά να περιορίσουν τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων, σε μια χώρα που είναι διάσημη για την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Οι υποθέσεις αφορούσαν οικογενειακές, περιουσιακές και εν γένει αστικές διαφορές. Η Διαμεσολάβηση φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς είναι μια πολύ πιο οικονομική, γρήγορη, αποτελεσματική και ευέλικτη διαδικασία, σε σχέση με τη δικαστική οδό.
Έχοντας μέγιστο χρόνο εξεύρεσης λύσης τις 90 ημέρες, η Διαμεσολάβηση έρχεται σε έντονη αντιδιαστολή με τη δικαστική διαδικασία, που μπορεί να εκτείνεται και σε δεκαετίες, και έτσι βοηθάει και στην αποσυμφόρηση των ανωτέρων βαθμίδων της Δικαιοσύνης, δηλαδή Εφετεία και Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο δικαστής VK Gupta, υπεύθυνος Κέντρου Διαμεσολάβησης, αναφέρει: «Η Διαμεσολάβηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λυθούν οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Υποθέσεις που καθυστερούν χρόνια στα δικαστήρια, εδώ λύνονται κατά μέσο όρο σε 3-4 συνεδριάσεις. Σε αντίθεση με τη δικαστική διαδικασία, στη Διαμεσολάβηση δεν υπάρχει η λογική του ότι κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Και για τα δύο μέρη είναι μια win-win διαδικασία».
Προσωπική εμπειρία: Το 2013 πήγα με συναδέλφους Διαμεσολαβητές στην Ινδία να εκπαιδεύσουμε φοιτητές της Νομικής στη Διαμεσολάβηση, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Ν. Δελχί. Στα πλαίσια της παραμονής μας εκεί, μεταβήκαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να γνωρίσουμε από κοντά το δικαστικό σύστημα της χώρας. Eκείνο που μας έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι, στο ίδιο κτίριο με το Δικαστήριο, λειτουργούσε Κέντρο Διαμεσολάβησης (Delhi High Court Mediation and Conciliation Centre) με αξιοζήλευτη υλικοτεχνική υποδομή, ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τη διεξαγωγή της Διαμεσολάβησης και ειδικά εκπαιδευμένους Διαμεσολαβητές, οι οποίοι μέχρι το μεσημέρι παρείχαν τις υπηρεσίες τους ως δικηγόροι και εν συνεχεία – έχοντας «αποβάλει την δικηγορική τους ιδιότητα για λίγο» – παρείχαν δωρεάν υπηρεσίες Διαμεσολάβησης, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποφόρτιση του δικαστικού συστήματος της χώρας τους. Στην Ινδία εκκρεμούν περίπου 33.000.000 δικαστικές υποθέσεις και κατά μέσο όρο ο χρόνος επίλυσης τους είναι 60 έτη.
Και όλα αυτά σε μία χώρα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό μετά τη Κίνα, με 1.2 δισεκατομμύρια κατοίκους, είναι μία από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ η φτώχια παραμένει ακόμα έντονο κοινωνικό φαινόμενο.
Νανά Παπαδογεωργάκη
Δικηγόρος LLM
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ & UK
Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών