Τα πλεονεκτήματα και τα εργαλεία που παρέχει ο θεσμός της Διαμεσολάβησης στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών και οι βασικές ρυθμίσεις του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ, τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην ομιλία του, τόνισε τη σημασία του ρόλου της διαμεσολάβησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ενδιαφέρουσα συγκυρία δεδομένου ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, αποτελεί, νόμο του κράτους. Ο κ. Κόλλιας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για έναν μηχανισμό, για τον οποίο εμείς, ως Οικονομικό Επιμελητήριο, μιλήσαμε για πρώτη φορά, πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, βλέποντας την ανάγκη οι πολίτες, αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις, να βάλουν σε ένα καλάθι όλες τις οφειλές τους, προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και τα χρέη αυτά να αποπληρωθούν με μια συνολική ρύθμιση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ανέφερε ότι « ο ΟΠΕΜΕΔ και το Οικονομικό Επιμελητήριο, από κοινού, προάγουν ένα νέο και δυναμικό τρόπο επίλυσης των διαφορών. Μία νέα κοινωνική κουλτούρα, ένα νέο, δυναμικό εργαλείο για τον πολίτη και την επιχείρηση, στην πραγματική οικονομία».

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Έλληνες οικονομολόγοι έχουν κομβικό ρόλο να επιτελέσουν για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών, τόσο μέσα από τον νέο μηχανισμό όσο και μέσω όλων των άλλων εναλλακτικών μεθόδων διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους.

Στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων και φοροτεχνικοί, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης ενημέρωσε για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων.

Όπως είπε ο κ. Κουρμούσης:

– Ο νέος νόμος, ρυθμίζει χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες. Είναι μια καινοτομία για την Ελλάδα, μια διαδικασία εκτός δικαστηρίων. Κάθονται όλοι σ’ ένα τραπέζι και συζητούν πώς θα σωθεί μια επιχείρηση. Αυτό γίνεται στη βάση μιας μελέτης βιωσιμότητας όπου η επιχείρηση αποδεικνύει ότι είναι βιώσιμη και ρυθμίζονται τα χρέη της με στόχο να συνεχίσει να συνεισφέρει στην αγορά και να παρέχει εργασία.

– Για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση σε όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη είναι πάνω από 20.000 ευρώ.

– Η όλη διαδικασία διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας, που θα τεθεί σε λειτουργία στις 8 Αυγούστου. Πολλά σημεία είναι αυτοματοποιημένα προκειμένου να γίνονται οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συντεταγμένα.

– Προϋπόθεση που πρέπει να πληροί κάποια επιχείρηση για να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι ότι θα πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έξοδα, αφαιρουμένων των εσόδων της έχουν θετικό πρόσημο.

– Η διάταξη για την νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και  του Δημοσίου, θα διαχωρίσει τους καλούς από τους κακούς δημοσίους υπαλλήλους.

Τα εργαλεία και τα οφέλη του θεσμού της Διαμεσολάβησης παρουσίασαν τρεις πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές, ο κ. Σπύρος Αντωνέλος, η κα Κατερίνα Κωτσάκη και ο κ. Νικόλαος Σοφιανός. Στα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες περιλαμβάνονται:

–  Σύντομη διαδικασία.

–  Αποφυγή σημαντικών εξόδων της δικαστικής διαδικασίας.

–  Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι ελέγχουν τη διαδικασία.

–  Διαχείριση των εντάσεων με τρόπο που θα οδηγήσει σε λύση.

Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ

Τηλ: 2132141866

2132141883

2132141870