Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ) και η Νομική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ΕΟΔΙΔ, του επιστημονικού περιοδικού «Διαιτησία & Διαμεσολάβηση» και του ΟΠΕΜΕΔ, διοργανώνουν το 5ο Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023, διά ζώσης στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνουν ο Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), η Μιλένα Αποστολάκη, Διευθύντρια ΕΟΔΙΔ, ο Ιωάννης Χαμηλοθώρης, ε.τ Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης και ο Σταύρος Μηλιώνης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΑΝ και Ιδρυτής Diversity Charter Greece.

Με αφετηρία το 2018, το Διεθνές Συνέδριο Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας έχει καθιερωθεί ως το πλέον έγκριτο ετήσιο διεπιστημονικό συνέδριο για τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών, τη διαιτησία και τη διαμεσολάβηση.

Με 20 και πλέον Έλληνες και ξένους ομιλητές, το συνέδριο πραγματεύεται τα πλέον σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την εγχώρια και διεθνή πρακτική στο χώρο της διαμεσολάβησης:

  • Έμπειροι διαμεσολαβητές μιλούν για τη συμβολή της δικηγορικής εμπειρίας στην  ενδυνάμωση και ενίσχυση των δεξιοτήτων του διαμεσολαβητή, αλλά και για τη διαμεσολάβηση ως πολύτιμο εργαλείο στην επίλυση πολύπλοκων υποθέσεων αντιδικίας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
  • Με την ενεργή συμμετοχή των συνέδρων, ανοίγει ο χώρος για μια συζήτηση πέρα από τα όρια του ισχύοντος νόμου, για την ουσιαστική βελτίωση και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του θεσμού.
  • Συζητείται ο ρόλος της διαμεσολάβησης σε θέματα περιβάλλοντος, βιωσιμότητας και διακυβέρνησης, ως όχημα για την εταιρική κοινωνική ευθύνη μεγάλων – και μικρότερων – οργανισμών, καθώς και η δυνατότητα η διαμεσολάβηση να αποτελεί μια πραγματικά συμπεριληπτική διαδικασία, προσβάσιμη σε όλους.
  • Αναπτύσσονται τρόποι διαχείρισης της έντονης σύγκρουσης και καλές πρακτικές που βοηθούν το διαμεσολαβητή όταν η συναισθηματική εμπλοκή των μερών  κλιμακώνει την ένταση κατά τη διαδικασία διαμεσολάβησης.
  • Τέλος, αναλύεται η οικογενειακή διαμεσολάβηση ως χώρος επίλυσης που αφορά κάθε οικογένεια σε επίπεδο ανθρώπινο και, ως εκ τούτου, απελευθερωμένο από τα στενότερα πλαίσια και τους περιορισμούς της εκάστοτε νομοθεσίας.

Επίσημες γλώσσες του συνεδρίου είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, δεδομένης και της διά ζώσης παρουσίας των ξένων ομιλητών στην Αθήνα Maria Federica Moscati, Reader in Law and Society (Law) School of Law, Politics and Sociology, University of Sussex & Helga van Peer, Lawyer, Mediator, Independent Board Member αλλά και της εξ αποστάσεως Key note speaker Nan Waller Burnett, MA, ACR Certified Advanced Practice Mediator, High Conflict Specialist.

Μετά το πέρας του συνεδρίου και με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του συνεδρίου, οι σύνεδροι θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Φορέα Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών του ΕΟΔΙΔ.

Για την εγγραφή και το πλήρες πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του συνεδρίου εδώ.