Η πασίγνωστη αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση της αντιδικίας μεταξύ της Royal Bank of Scotland και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έληξε με εξώδικο συμβιβασμό ανάμεσα στα δύο μέρη. Η υπόθεση αφορά στην πώληση ενυπόθηκων τίτλων και γενικά στη συμπεριφορά που επέδειξε η τράπεζα πριν και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ούτως ή άλλως, όμως, η τράπεζα ήταν αντιμέτωπη με πληθώρα νομικών ζητημάτων απέναντι στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Οι αναλυτές της εκτιμούσαν ότι αν δεν κέρδιζε η τράπεζα στις δικαστικές διαμάχες που επρόκειτο να ακολουθήσουν, θα καλούταν να πληρώσει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ πρόστιμα. Το γεγονός αυτό είχε πυροδοτήσει μια σειρά προβλημάτων με τη μετοχή της τράπεζας να πέφτει κατακόρυφα, εκατοντάδες εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, ενώ ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε περίπτωση που η τράπεζα κατέρρεε, κινδύνευε με μία νέα κρίση.

Τη λύση έδωσε εξώδικος συμβιβασμός, στον οποίο η τράπεζα στο πλαίσιο της διευθέτησης της υπόθεσης πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και επίλυσης άλλων εκκρεμών νομικών ζητημάτων, συμφώνησε να πληρώσει ένα ποσό ανερχόμενο περίπου στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν το 1/11 αυτών που κινδύνευε να πληρώσει σε ενδεχόμενα πρόστιμα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκαν όλες οι περαιτέρω συνέπειες και για την οικονομία και για τους εργαζομένους.

Πηγή: http://www.capital.gr/story/3161194/i-rbs-einai-i-nea-deutsche-bank και http://www.capital.gr/story/3157579

Δρ. Δημήτρης Θεοχάρης
Δικηγόρος, L.L.M.
Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών
Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Κ.Π.Α. (e-learning)