Την τελική διαμόρφωση νέου νόμου περί Διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κύπρου, προκειμένου να υπάρξει Διαμεσολαβητής για να επιλύσει κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ συζύγων μετά το διαζύγιο.

Σε δηλώσεις του στην Κυπριακή Βουλή μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σοφοκλής Φυττής, δήλωσε ότι «η Επιτροπή συζήτησε σήμερα το θέμα για τα προβλήματα που έχουν οι χωρισμένοι και οι χωρισμένες στην Κύπρο».

Στη συζήτηση συμμετείχαν κοινωνικοί φορείς με την παρουσία συλλόγων για την προστασία χωρισμένων γυναικών και ανδρών, εκπρόσωποι των τραπεζών και φορείς που εμπλέκονται με θέματα των διαζευγμένων πολιτών.

Με αυτή τη διευρυμένη συζήτηση η Κύπρος επιδιώκει να ψηφιστεί νόμος, ώστε τα ζητήματα της διατροφής των συζύγων και των τέκνων να ρυθμίζονται χωρίς την χρονοβόρα ανάμιξη του δικαστηρίου. Άλλα θέματα που έχει ως στόχο η Επιτροπή να διευθετούνται αποκλειστικά μέσω της Διαμεσολάβησης είναι οι ρυθμίσεις των κοινών δανείων των συζύγων, ζητήματα σχετικά με την κατοικία τους, όπως και άλλα ευαίσθητα ζητήματα, για τα οποία έχει ήδη αρχίσει να ωριμάζει η άποψη ότι η Διαμεσολάβηση λόγω της ταχύτητας και της εχεμύθειας που προσφέρει, αποτελεί αυτή τη στιγμή το προσφορότερο μέσο.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/local/101829/neos-nomos-peri-diamesolavisis-se-oikogeneiakes-ypotheseis

Δρ. Δημήτρης Θεοχάρης
Δικηγόρος, L.L.M.
Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών
Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Κ.Π.Α. (e-learning)