2012-2013: Συνεργασίες που δεν εξελίσσονται ομαλά αποτελούν συχνά το αντικείμενο λύσης (διακοπής) μέσω δικαστικής απόφασης. Η εν λόγω διαδικασία, όμως, είναι χρονοβόρα και δημόσια και μπορεί να βλάψει τη φήμη και την αξιοπιστία όλων των εμπλεκομένων. Το ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς τα προαναφερόμενα μειονεκτήματα και με τρόπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες των εμπλεκομένων, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Διαμεσολάβησης.

O Αμερικανός δημοσιογράφος Keith Olbermann είναι γνωστός για τη φιλελεύθερη του προσέγγιση. Το αμερικανικό κανάλι «Current TV» με το δεδομένο αυτό του πρότεινε να παρουσιάζει μία νέα εκπομπή σχολιασμού των πολιτικών εξελίξεων στις Η.Π.Α..

Για τη συνεργασία αυτή, υπεγράφη πενταετές συμβόλαιο μεταξύ του καναλιού και του Keith Olbermann, όμως αυτή έληξε «άδοξα» με τη διακοπή της προβολής της εκπομπής από το κανάλι το Μάρτιο του 2012 ένα μόλις χρόνο μετά την έναρξή της. Ακολούθησαν δημόσιες αλληλοκατηγορίες από τα δύο μέρη, οι οποίες οδήγησαν στην άσκηση εκατέρωθεν αγωγών αποζημίωσης.

Το τηλεοπτικό κανάλι κατηγορούσε τον Olbermann ότι πολλές φορές δεν εμφανιζόταν ο ίδιος στην εκπομπή που είχε αναλάβει να παρουσιάζει καθώς και για εκκεντρική συμπεριφορά που έβλαπτε τη φήμη της εκπομπής. Ο  Olbermann ζητούσε αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. για πρόωρη λύση της πενταετούς τους σύμβαση.

Λόγω των αμοιβαίων δυσχερειών απόδειξης και της βλαπτικής δημοσιότητας, τα μέρη κατέφυγαν σε Διαμεσολάβηση στο San Francisco το 2013. Η διαδικασία της Διαμεσολάβησης διήρκεσε μία ημέρα και τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία επίλυσης κατόπιν της οποίας παραιτήθηκαν των αγωγών και των εκατέρωθεν αξιώσεων τους. Οι όροι της συμφωνίας δε γνωστοποιήθηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη, όμως τόσο ο παρουσιαστής όσο και το Current TV δήλωσαν ότι η μεταξύ τους επαγγελματική σχέση έληξε ομαλά και ότι είναι ευχαριστημένοι από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν εξωδικαστικά μέσω της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.theguardian.com/media/2013/mar/13/keith-olbermann-current-tv-lawsuit-settle

 

Σπύρος Αντωνέλος
Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής –
Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση – Συγγραφέας