2012 – 2014: Η επιτυχής επίλυση της διαφοράς μεταξύ του διάσημου Βρετανού κατασκευαστή Michael Cotter και της γνωστής ιρλανδικής αλυσίδας σουπερμάρκετ TESCO αποτελεί παράδειγμα για το πως μία συνεργασία είναι δυνατό να αντιμετωπίσει δυσκολίες υλοποίησης στο σύγχρονο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, να περιέλθει σε στασιμότητα με σοβαρές οικονομικές απώλειες και νομικές διαδικασίες και να αναβιώσει μέσα από μία δημιουργική διαδικασία διαπραγμάτευσης μέσω Διαμεσολάβησης, προς όφελος όλων.

Συνοψίζοντας μία επιχειρηματική συνεργασία με πολύπλοκες πτυχές, μέρος της οποίας καλύπτεται από απόρρητο και μνημονεύοντας όσα δημοσιεύθηκαν στο τύπο για αυτή, σημειώνουμε ότι η εταιρία του Cotter είχε αγοράσει μία σημαντική έκταση στην περιοχή του πάρκου Carrickmines στο Δουβλίνο, με σκοπό την κατασκευή ενός μεγάλου συγκροτήματος καταστημάτων και χώρων αναψυχής. Για την κάλυψη των αναγκών κατασκευής, μέρος της έκτασης πωλήθηκε σε επενδυτές που ήταν πελάτες της Τράπεζας ΑIB και λήφθηκαν επίσης σημαντικά δάνεια αξίας δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

Παρότι η κατασκευή του συγκροτήματος έλαβε αρχική άδεια από το Κράτος, στη συνέχεια ανεστάλη για περιβαλλοντικούς λόγους και τελούσε σε αναμονή της έγκρισης του Ιρλανδού Υπουργού Περιβάλλοντος. Επίσης, ενώ η αλυσίδα σουπερμάρκετ TESCO είχε συνδεθεί με το εγχείρημα και αναφέρεται στον τύπο ότι είχε συμφωνήσει στην αγορά μέρους του συγκροτήματος για την εγκατάσταση ενός σημαντικού σουπερμάρκετ, στη συνέχεια και με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική κρίση και την πτώση της αξίας των ακινήτων, φάνηκε να μην βιάζεται να δεσμευτεί οικονομικά στην υλοποίηση της σύμβασης. Όλα αυτά άφησαν στην αβεβαιότητα τους επενδυτές του έργου και οι αντισυμβαλλόμενοι της TESCO στράφηκαν δικαστικά κατά αυτής για αθέτηση της σύμβασης, σε μία αντιδικία που αναμενόταν να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Σε μία πολύ θετική εξέλιξη, που ξαναέδωσε πνοή στο έργο, το 2014 η κατασκευαστική κοινοπραξία ΑΙΒ / Cotter και το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των επενδυτών υπό την επωνυμία Tristor κατέληξαν μέσω Διαμεσολάβησης σε συμφωνία με την TESCO, η οποία επέτρεψε στην τελευταία να εξαγοράσει μέρος των δανείων, να αποδεσμεύσει από αυτά την κοινοπραξία και να την ενισχύσει οικονομικά με 15 εκ. Ευρώ, ώστε να προχωρήσει το έργο, η ολοκλήρωση του οποίου ήταν το κλειδί της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων.

Ο Michael Cotter είναι ένας από τους πλέον προβεβλημένους επιχειρηματίες στον χώρο των κατασκευών και της αξιοποίησης εμπορικών ακινήτων στην Ιρλανδία, γνωστός για την επιχειρηματική του ικανότητα και το ανταγωνιστικό του πνεύμα, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του ιστιοπλοϊκού του σκάφους Whisper (Ψίθυρος) σε διεθνείς αγώνες.

Η οικονομική κρίση είναι μία διεθνής πραγματικότητα και αγγίζει όλα τα κράτη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Μπροστά στην οικονομική αβεβαιότητα, η Διαμεσολάβηση δίνει λύσεις στις επιχειρήσεις και στους πολίτες: Η ικανότητα προσαρμογής μίας συνεργασίας στα νέα δεδομένα των εμπλεκομένων σε αυτή μερών, εταιριών, επιχειρηματιών και επενδυτών, η σύνθεση των δυνάμεών τους μέσα από τη διαπραγμάτευση και η δημιουργική επίλυση των νομικών τους εκκρεμοτήτων με ασφαλή τρόπο, που παρέχει η Διαμεσολάβηση,  επιτρέπουν στην εν λόγω συνεργασία να μην είναι μία ακόμα στατική πολυετής αντιδικία αλλά ένα έργο που εξελίσσεται, ανακτά αξία και δίνει καρπούς προς όφελος όλων. Η Ιρλανδία της οικονομικής κρίσης έχει βιώσει καταστάσεις ανάλογες με αυτές της Ελλάδας και η Ελλάδα διαθέτει σήμερα ανάλογες νομικές διαδικασίες αποτελεσματικής εξωδικαστικής επίλυσης με αυτές που διαθέτει η Ιρλανδία.

Σπύρος Αντωνέλος
Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής –
Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.independent.ie/business/irish/tesco-buys-out-cotter-syndicate-40m-nama-loan-30548160.html