O Δήμος του Μονάχου και ειδικότερα η υπηρεσία αυτού για την κατοικία και τη μετανάστευση, έχει ιδρύσει τμήμα για τη Διαμεσολάβηση για συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ των κατοίκων της μεγαλούπολης, οι οποίες πολλές φορές προέρχονται από τους διαφορετικούς τρόπους της ζωής τους καθώς και από τις διαφορετικές τους κουλτούρες.

Οι κάτοικοι του Μονάχου λαμβάνουν από την Υπηρεσία για την Κοινωνική Διαμεσολάβηση βοήθεια για συγκρούσεις που προκύπτουν από γειτονικές διαφορές, από διαφορές σχετικά με την κατοικία, τους παιδικούς σταθμούς, τα προβλήματα της συνοικίας, το σχολείο και την εκπαίδευση.

Οι Διαμεσολαβητές που απασχολούνται είναι πολύγλωσσοι, ουδέτεροι και βεβαίως ειδικά εκπαιδευμένοι, με διαρκή μάλιστα μετεκπαίδευση. Η υπηρεσία οργανώνει ,επίσης, η ίδια εκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε τα στελέχη του να μεταδώσουν την γνώση και τις εμπειρίες που αποκτούν από την ενασχόληση τους με τα ανωτέρω θέματα.

Η πείρα έχει δείξει ότι η ζωή στην πόλη σημαίνει πολλαπλότητα: Η συγκατοίκηση, η εργασία, η αναψυχή, η συμβίωση – κυρίως σε περιορισμένους χώρους – δημιουργούν συνθήκες επαφής και έντασης. Όλα αυτά απελευθερώνουν νέες ιδέες και δημιουργικότητα. Ωστόσο, αστική συνύπαρξη σημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις αρνητικές της πλευρές. Η χωρική πυκνότητα ενισχύει και την κοινωνική πυκνότητα, η πολλαπλότητα των χρήσεων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ο θόρυβος και άλλες διαταράξεις του περιβάλλοντος παράγουν ατομικές και κοινωνικές εντάσεις. Τα σημεία της επαφής γίνονται σημεία σύγκρουσης: Τα όρια της ανοχής μειώνονται, οι συγκρούσεις των κατοίκων της πόλης αυξάνονται.

Η επίκαιρη προσφυγική κρίση έρχεται να προσθέσει ζητήματα. Ήδη η αντιμετώπιση της προσέλευσης των προσφύγων αποδεικνύει ότι η πολιτισμική βάση, επί της οποίας στηρίζεται η δημοκρατική Ευρώπη, δεν αποτελεί παρά ένα σαθρό έδαφος. Το πόσο γρήγορα αποσαθρώνεται αποδεικνύεται από τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών και από το ότι τμήματα του πληθυσμού είναι αμέσως πρόθυμα να θέσουν υπό αμφισβήτηση θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και παραδόσεις, ιδίως όταν φαίνεται ότι απειλούνται η ευζωία τους και οι ανέσεις τους.

Η υπηρεσία του Δήμου του Μονάχου συνεισφέρει επί τόπου επαγγελματική βοήθεια για την εξομάλυνση των συγκρούσεων στην αστική ζωή – ανεξάρτητα από το αν οι συγκρούσεις αυτές προκύπτουν από τη συνάντηση διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, κοσμοθεωρητικών απόψεων, διαφορετικού κοινωνικού περιβάλλοντος, πολιτισμικών υποβάθρων, προσωπικών κινήτρων ή διαφορετικών ηλικιών. Η Ομάδα Εργασίας της υπηρεσίας του Δήμου του Μονάχου επεμβαίνει πρόθυμα, όπου τα αντιτιθέμενα μέρη το επιθυμούν και συμβάλει στην εξομάλυνση των συγκρούσεων αυτών.

Πηγή: https://www.muenchen.de/rathaus/Stadtverwaltung/Sozialreferat/Wohnungsamt/steg.html

Θεοχάρης Αγγελίδης

Δικηγόρος

Διαμεσολαβητής

Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης