Όλοι όσοι ασχολούνται με τη Διαμεσολάβηση γνωρίζουν ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης αφιερώνεται σε role plays. Στην αρχή κάθε προγράμματος εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών, το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων αποτελείται από δικηγόρους. Σήμερα η Διαμεσολάβηση, όμως, αποτελεί πεδίο δραστηριότητας ανθρώπων από πολλά άλλα επαγγέλματα και δραστηριότητες. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Λείπουν, όμως, χαρακτηριστικά, επαγγελματίες από τις τέχνες του θεάτρου. Ένα role play είναι ένα διδακτικό εργαλείο που βασίζεται σε μια συμπυκνωμένη πραγματική υπόθεση διαφοράς μεταξύ δύο μερών, με απλουστευμένα γεγονότα και καταστάσεις που μπορεί ο Διαμεσολαβητής να συναντήσει στον πραγματικό κόσμο.

Οι συμμετέχοντες σε τέτοια role plays αναλαμβάνουν έναν ρόλο, αλλά σπάνια μπορούν να αποδώσουν τις συναισθηματικές διακυμάνσεις ενός πραγματικού γεγονότος, όπως για παράδειγμα έκανε ο Eddie Redmayne στην Θεωρία των Πάντων (Theory of Everything) όταν του ζητήθηκε να αποδώσει τον Stephen Hawking. Έκανε καταπληκτική δουλειά και πήρε το βραβείο Όσκαρ για αυτό. Τέτοιο ταλέντο, όμως, σπανίως βρίσκεται στα role plays. Και ακόμα πιο σπάνιο είναι να βρεθεί εκπαιδευτικό βίντεο, τόσο αστείο όσο αυτό της περίφημης σκηνής της Διαμεσολάβησης από το έργο «The Wedding Crashers» (Γαμομπελάδες) του 2005: https://www.youtube.com/watch?v=C85tJflYb4s

Είναι προφανές ότι όσοι εμπλέκονται σε role plays είναι άνθρωποι που υποκρίνονται ότι συμμετέχουν σε μια αντιδικία, στην οποία έχουν ένα φανταστικό συμφέρον. Οι ερμηνείες τους είναι κάποιες φορές έξυπνες και ενδιαφέρουσες, αλλά τις περισσότερες φορές απλά διεκπεραιωτικές, με εμφανή έλλειψη υποκριτικού ταλέντου ή εκπαιδευτικής πρόθεσης και σίγουρα με πλήρη έλλειψη επίδειξης πραγματικών συναισθημάτων.

Είναι σαφές ότι τα role plays έχουν πολλά να διδαχτούν από το Hollywood.

Πηγή: https://www.linkedin.com/pulse/mediation-goes-movies-roger-c-benson

Νανά Παπαδογεωργάκη

Δικηγόρος LLM

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ & UK

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών