Η εχεμύθεια ως βασική αρχή της Διαμεσολάβησης παρέχει το ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούν να συζητηθούν και να οδηγηθούν σε επίλυση διαφορές που αφορούν ιδιαιτέρως ευαίσθητα ζητήματα όπως περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ή σε χώρους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως αυτή που περιγράφεται κατωτέρω.
Mία πολύκροτη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio, πάνω από 150 πρώην φοιτητές-αθλητές και ένας αθλίατρος αποφασίστηκε το Μάρτιο του 2019 ότι θα επιλυθεί εντός των επόμενων μηνών εξωδικαστικά με τη βοήθεια του Διαμεσολαβητή πρώην Δικαστή Michael R. Barrett. Η διαφορά προέκυψε κατόπιν της άσκησης δύο αγωγών από πλήθος πρώην φοιτητών του εν λόγω Πανεπιστημίου οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπέστησαν κάποιας μορφής σεξουαλικά παρενοχλητικής συμπεριφοράς από τον ιατρό του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια ιατρικής εξέτασης τους όταν ήταν φοιτητές σε αυτό.
Ο ιατρός Richard Strauss, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2005, εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο ως αθλίατρος και ως καθηγητής ιατρικής από τα τέλη του 1970.
Οι πρώην φοιτητές ισχυρίζονται ότι η Πολιτεία του Ohio και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο και οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την παραβατική συμπεριφορά του ιατρού – καθηγητή και παρόλα αυτά δεν προέβησαν σε νομικές ενέργειες προκειμένου αυτός να απομακρυνθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων της εργασίας του είχαν υπάρξει διάφορες καταγγελίες προερχόμενες από φοιτητές που είχαν υποστεί κάποιου είδους σεξουαλικής παρενόχλησης είτε εντός πανεπιστημιούπολης είτε στο προσωπικό του ιατρείο, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν δώσει τη δέουσα προσοχή σε αυτές και δεν είχαν αναλάβει καμία ενέργεια.
Η οικογένεια του ιατρού δηλώνει έκπληκτη από τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι δεν είχε λάβει ποτέ καμία γνώση για τις ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται έστω και μετά τον θάνατο του.
Το Πανεπιστήμιο είναι διατεθειμένο να διαλευκάνει όλη την αλήθεια πίσω από την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ παράλληλα μία Δικηγορική Εταιρία έχει αναλάβει την έρευνα για τις λεπτομέρειες πίσω από τις μαρτυρίες των θυμάτων.
Τα μέρη δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης αλλά και τον Διαμεσολαβητή – που επέλεξε Δικαστής, καθώς οι ίδιοι δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε πρόσωπο κοινής επιλογής – για την επίλυση της εν λόγω διαφοράς, καθώς τον θεωρούν πρόσωπο αξιόπιστο και ικανό.
Πηγή: https://www.wvxu.org/post/cincinnati-judge-mediate-ohio-state-sexual-abuse-lawsuits#stream/0
Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση