2014 – 2016: Μετά από 17 χρόνια γάμου, ο γνωστός στις ΗΠΑ τραγουδιστής της μουσικής country Trace Adkins και η σύζυγός του Rhonda αποφάσισαν να χωρίσουν και συμφώνησαν μέσω Διαμεσολάβησης τους όρους της μεταξύ τους κατανομής των κοινών τους περιουσιακών στοιχείων, της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων τους και της επικοινωνίας με αυτά.

Η σύζυγος είχε αρχικά προβεί σε αίτηση διαζυγίου το 2014, την οποία απέσυρε στη συνέχεια και σε νέα αίτηση το Μάρτιο του 2016. Και αυτή αποσύρθηκε προσωρινά, για να υπάρξουν οι κατάλληλες νομικά συνθήκες για την πραγματοποίηση Διαμεσολάβησης σύμφωνα με το οικείο τοπικό δίκαιο. Θα επανέλθει, μετά την επιτυχή πρόσφατη Διαμεσολάβηση, ώστε να λυθεί δικαστικά ο γάμος τους, όπως προβλέπεται από το οικείο δίκαιο.

Ως προς τα νομικά ζητήματα που λύθηκαν μέσω της Διαμεσολάβησης, οι δύο σύζυγοι δήλωσαν, μέσω των Δικηγόρων τους, ότι προτίμησαν να τα λύσουν εξωδικαστικά με την εν λόγω απόρρητη διαδικασία για την προστασία της ιδιωτικότητας του βίου τους στη δύσκολη περίοδο που διανύει η οικογένειά τους.

Στις ΗΠΑ, όπου με Διαμεσολάβηση επιλύεται σήμερα άνω του 90% των αστικών διαφορών (το εν λόγω ποσοστό διαφέρει ανά Πολιτεία, φτάνοντας στην Καλιφόρνια το 96,1%), πολλά έγγαμα ζευγάρια -και ιδιαίτερα πολλά επώνυμα εξ αυτών- την επιλέγουν στα πλαίσια της διαδικασίας έκδοσης του διαζυγίου τους για την από κοινού ψύχραιμη διαμόρφωση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, των όρων ανάθεσης της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων τους, της διατροφής προς αυτά και της κατανομής των αποκτημάτων τους πριν λύσουν το γάμο τους δικαστικά, όπως προβλέπεται από το οικείο τοπικό δίκαιο.

Ανάλογες διατάξεις προβλέπονται και στο Ελληνικό δίκαιο σε σχέση με τη λύση του γάμου:  σημαντικά ευαίσθητα και ακανθώδη ζητήματα που ταλαιπωρούν για χρόνια τα παντρεμένα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν, όπως η κατανομή των κοινών τους περιουσιακών στοιχείων ή ζητήματα διατροφής, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο Διαμεσολάβησης και να επιλυθούν με ταχύτητα και υπό συνθήκες απορρήτου μέσω αυτής, ώστε στη συνέχεια οι σύζυγοι να προχωρήσουν σε διαδικασία συναινετικής λύσης του γάμου τους ενώπιον δικαστηρίου, όπως προβλέπεται στο δίκαιο της χώρας μας.

Επώνυμοι ή ανώνυμοι, Αμερικανοί ή Έλληνες, όσοι εμπλέκονται πλέον σε διαδικασίες διαζυγίου διαθέτουν τη Διαμεσολάβηση ως μία αξιόπιστη, σύντομη και νόμιμη επιλογή που θα διευκολύνει σημαντικά την ευαίσθητη υλοποίηση των δύσκολων αποφάσεων που έλαβαν.

Σπύρος Αντωνέλος
Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής –
Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.eonline.com/uk/news/667721/trace-adkins-divorce-case-settled-country-singer-ending-17-year-marriage-to-wife-rhonda