H αντιδικία μεταξύ της εταιρίας Syngenta και 22.000 αγροτών από τις Η.Π.Α., θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη αντιδικία στην ιστορία των ΗΠΑ στον γεωργικό τομέα, η οποία επιλύθηκε εξωδικαστικά με Διαμεσολάβηση.
H Syngenta είναι μία εταιρία που δραστηριοπείται στον γεωργικό τομέα, με αντικείμενο μεταξύ άλλων, την προμήθεια σε αγρότες γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων. Εδρεύει στην Βασίλεια της Ελβετίας και αποτελεί θυγατρική εταιρία της κινεζικής Chem China.
Το 2010 η Syngenta προμήθευσε την αμερικανική αγορά της με σπόρους καλαμποκιού, γενετικά μεταλλαγμένους, οι οποίοι ήταν ανθεκτικοί στα έντομα που κατέστρεφαν τη σοδειά. Οι αμερικανικές αρχές είχαν εγκρίνει την εισαγωγή του επίδικου σπόρου Agrisure Viptera, όχι όμως και οι αντίστοιχες κινεζικές αρχές. Η Κίνα ωστόσο αποτελεί βασική αγοράστρια του αμερικανικού καλαμποκιού και έτσι σημαντική ποσότητα της παραγωγής που βασίστηκε στους εν λόγω σπόρους παρέμεινε απούλητη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αγροτών, ήδη από το Νοέμβριο του 2013, οπότε και οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν την εισαγωγή στη χώρα των σχετικών προϊόντων.
Αγωγές ασκήθηκαν σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α., όπως το Κάνσας, από τους ζημιωθέντες, λόγω του παραπάνω γεγονότος, αγρότες, κατά της εταιρίας Syngenta, με την αιτιολογία ότι πρόωρα είχε εξάγει τον συγκεκριμένο σπόρο, παραγνωρίζοντας την έλλειψη εγκρίσεώς του από την Κίνα. Το αποτέλεσμα κατά τους αγρότες ήταν η οικονομική τους καταστροφή, καθώς αναγκάστηκαν να ρίξουν υπερβολικά την τιμή του καλαμποκιού, λόγω της μη δυνατότητας πώλησης του. Η εταιρία από την άλλη υποστήριζε ότι καμία υπαιτιότητα δεν είχε, καθώς ο σπόρος Agrisure Viptera ήταν εγκεκριμένος στις Η.Π.Α. και παράλληλα υπήρχαν και άλλες αγορές, στις οποίες μπορούσαν να είχαν προμηθεύσει οι αγρότες το καλαμπόκι τους.
Το 2016 τα δικαστήρια, στα οποία ασκήθηκαν οι αγωγές αυτές, δηλαδή του Κάνσας, του Ιλλινόις και της Μινεσότα παρέπεμψαν τους ενάγοντες στη Διαμεσολάβηση. Το Σεπτέμβριο 2017 επετεύχθη συμβιβαστική λύση της διαφοράς μεταξύ της εταιρίας και των αγροτών, οι οποίοι υπολογίζονται περί τους 22.000! Το ποσό το οποίο συμφώνησε η εταιρία να καταβάλει συνολικά στους ζημιωθέντες αγρότες, θεωρείται ότι έφτασε μέχρι το 1,5 δις αμερικανικά δολάρια!
Τo αποτέλεσμα της συμφωνίας ευχαρίστησε και τα δύο μέρη, τα οποία υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι ωφελήθηκαν αμφότερα από την επίλυση της διαφοράς τους μέσω της Διαμεσολάβησης, δεδομένου και ότι η εξέλιξη και το αποτέλεσμα της αντιδικίας, πριν την προσφυγή στη Διαμεσολάβηση, τους είχε δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα.
Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση